niedziela, 14 kwietnia 2013

Placuszki porowo szpinakowe z sosem tzatziki




Obiecuję Wam, że to jedne z lepszych placków jakie kiedykolwiek zjecie. Zielone jedzenie ma w sobie coś takiego, że człowiek od razu czuje się lepiej.
Szpinak i por to jedno z moich ulubionych połączeń. Prażone pestki słonecznika nadają tym wiosennym placuszkom chrupkości i konkretu. Koniecznie zróbcie do nich sos tzatziki, a jeśli jesteście osobami z kategorii obiad-bez-mięsa-to-nie-obiad, to upieczcie do nich żółte orientalne szaszłyki z poprzedniego postu. Pasują do siebie wyśmienicie, nie tylko kolorystycznie. :) Czujecie już wiosnę w powietrzu?

For " Leek and spinach pancakes " recipe in English click on the photo below.









Placuszki porowo-szpinakowe

Składniki:

1 bardzo duży por lub 2 średnie
1 opakowanie szpinaku mrożonego (450 g.)
1/2 kostki masła (100 g.)
1 szklanka mąki
2 jaja
1 opakowanie (100 g.) pestek słonecznika
1/2 opakowania kwaśnej śmietany w dużym kubku (12-18%)
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1,5-2 łyżeczki soli morskiej
czarny pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Rozkrój pory i umyj dokładnie, pokrój je w półplasterki.
W dużym garnku roztop masło, wrzuć pory i duś 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj szpinak i duś jeszcze 10-15 minut, aż całkowicie się rozmrozi. Zestaw z ognia i pozostaw do przestygnięcia.

Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu, wrzuć na nią pestki słonecznika i praż je na małym ogniu max. 10 minut, aż zrobią się złotawe. Uważaj żeby ich nie przypalić.

Dodaj do garnka ze szpinakiem: śmietanę, czosnek, ziarna słonecznika, sól i pieprz. Spróbuj czy nie trzeba jeszcze doprawić. Jeżeli są dobre, dodaj jajka i mąkę.

Wlej odrobinę oleju na rozgrzaną patelnię. Nakładaj placuszki za pomocą dużej łyżki.
Smaż ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste a środek zwięzły. Przerzucaj zdecydowanym ruchem za pomocą łopatki.
Na początek możesz usmażyć jeden placuszek, jeśli ciasto wyda Ci się zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki do ciasta.
Następnie osusz placuszki na ręczniku papierowym. Podawaj jeszcze ciepłe z sosem tzatziki.

Sos tzatziki

Składniki:

2 duże świeże ogórki, obrane ze skóry
1 duży kubek jogurtu greckiego
1,5-2 łyżeczki soli morskiej
3 ząbki czosnku. przeciśnięte przez praskę
pół pęczku szczypiorku (opcjonalnie)


Wykonanie:

Zetrzyj ogórka na dużych oczkach tarki. Posól go i odstaw na 20 minut.
Odciśnij wodę z ogórków. Dadaj jogurt grecki i czosnek. Następnie posiekaj szczypiorek i dodaj go do sosu, wymieszaj dokładnie.









 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

sobota, 6 kwietnia 2013

Orientalne żółte szaszłyki z kurczaka z ananasem




Mała namiastka egzotyki. słońca i lata -  dla wszystkich tych którzy za nimi tęsknią.
Nic tak nie kojarzy mi się z wakacjami jak zapach świeżego ananasa.

For English click on the photo below.





Składniki (na 8-10 szaszłyków) :

2 podwójne piersi z kurczaka
sok z 2 cytryn
1/4 szklanki oliwy (np. z pestek winogron)
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta cynamonu
5 goździków, zmiażdżonych
1 łyżka płynnego miodu
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
1 świeży ananas
sól i pieprz
patyczki do szaszłyków


Wykonanie:

Opłucz i osusz ręcznikiem papierowym kurczaka. Pokrój go na kostkę wielkości 3 cm. i oprósz dokładnie solą i pieprzem.

Przygotuj marynatę: w dużej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, miód, przyprawy (curry, kurkumę, cynamon, goździki) i czosnek, aż utworzą emulsję. Włóż kurczaka do marynaty i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Odetnij pióropusz i spód ananasa. Ustaw go na desce i za pomocą noża, zaczynając od góry do dołu, zetnij twardą skórę pasami jeden przy drugim. Gdy obierzesz ananasa, przekrój go wzdłuż na pół i znów na pół. Usuń ze środka twardy rdzeń i tak przygotowane ćwiartki owocu potnij na grube plastry.

 Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jeśli chcielibyście grillować szaszłyki, powinniście wcześniej namoczyć patyczki.
Nadziej kurczaka i ananasa na patyczki naprzemiennie. Piecz je przez 35-40 minut.

Podawaj z jogurtem doprawionym świeżą miętą lub sosem tzatziki.








 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Tarta kajmakowa - Dulce de Leche Tart




Nie ma co, zima nas w tym roku rozpieściła na Wielkanoc :) Dziś świętowaliśmy Lany Poniedziałek tarzając się w białym puchu, lepiąc zająca ze śniegu i obrzucając się śnieżkami. Zmiana czasu na letni i leniwe wylegiwanie się przy grzejniku spowodowało, że zanim się obejrzałam, jutro już czas wracać do pracy. Dobre chociaż jest to, że obejrzałam wreszcie "Hobbita".
Na szczęście został jeszcze kawałek tej kruchej lepkiej słodkości na pocieszenie do mocnej kawy.

For English click on the photo.




Składniki  (na 1 dużą prostokątną formę lub 1 okrągłą i 4-5 małych tartaletek) :

Na kruchy spód:
3 szklanki mąki pszennej
350 g. chłodnego masła
4 żółtka
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Wysyp mąkę na stolnicę. Dodaj masło i posiekaj je dokładnie, mieszając z mąką.

Do miski wbij żółtka, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj wszystko na białą i puszystą masę.

Dodaj masę jajeczną do suchych składników na stolnicy i zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny. Następnie posyp mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Wyłóż wysmarowaną masłem formę ciastem, nakłuj je widelcem i piecz przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni Celsjusza, aż osiągnie pożądany słomkowy kolor.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Na wypełnienie:
2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego (ewentualnie gotowej masy kajmakowej)
100 g. (małe opakowanie) płatków migdałowych

Jeśli chodzi o gotową masę kajmakową, to polecam Wam firmę Gostyń. Masa jest świetna, w porównaniu
z paskudztwem na jakie można nadziać się u innych firm, np. Bakallad - omijajcie z daleka).

Wykonanie:

Oczywiście masę możecie zrobić sami, gotując zamknięte puszki z mlekiem skondensowanym w garnku wypełnionym wodą, na małym ogniu przez 2 godziny. Ten sposób, to moim zdaniem, najlepsza opcja.
Owszem, trzeba trochę poczekać, ale masa robi się właściwie sama. A w smaku jest o wiele lepsza niż gotowa.
Rozsmaruj jeszcze ciepłą masę kajmakową na wystudzonym kruchym spodzie.
Posyp płatkami migdałowymi i odstaw w chłodne miejsce na 3-4 godziny.









 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png