sobota, 14 września 2013

Muffiny gruszkowo - imbirowe. Beztłuszczowe.







Już od bardzo dawna miałam ochotę upiec te muffiny, a że sezon na gruszki w pełni, nadarzyła się idealna okazja. Przepis pochodzi z książki "Apetyczna Panna Dahl", mam też drugą część i muszę powiedzieć, że to jedne z moich ulubionych wydawnictw. Z przyjemnością się je ogląda i czyta, zwłaszcza anegdoty z życia Sophie.

Co prawda wyobrażałam sobie te muffiny zupełnie inaczej. W książce są opisane zdaniem: "To lekkie jak piórko biszkoptowe maleństwa, nie tak konkretne jak tradycyjne muffinki."
Według mnie to dość treściwe i wilgotne ciastko. Dlatego niech nie przerazi Was efekt zakalca - to zapewne rezultat sporej ilości musu gruszkowego oraz brak jakiegokolwiek tłuszczu. Jeśli chodzi o mnie, to jestem zwolenniczką wszelkich wilgotnych wypieków i taka forma do mnie jak najbardziej przemawia. :)
Można podawać je na ciepło, ale mi smakowały bardziej na drugi dzień zimne, jako śniadanie do gorącej kawy.

English:

Pear and Ginger Muffins - non fat.

I've wanted to make these muffins for a long time. It's a perfect time - Autumn is coming slowly and farmers' markets are full of fresh ripe pears. Recipe comes from Sophie Dahl's book. 
I've got both her books and really enjoy them. 
Sophie's muffins are moist, heavy and aromatic. You can decorate them before baking with a piece of fruit on the top of it.  Serve warm or cold. I prefer eat them next day as breakfast with a hot coffee.





Składniki (na 12-16 muffinek) :

2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 1/4 szklanki (145g.) mąki orkiszowej
1 1/2 szklanki (150g.) płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka (225g.) musu gruszkowego (3-4 gruszki lub kupny ze słoika)
4 białka, ubite z odrobiną soli
1/2 szklanki (małe opakowanie) jogurtu naturalnego
3/4 szklanki miodu lub syropu z agawy
1 twarda gruszka - obrana, pozbawiona gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę
2/3 szklanki rodzynek (ok. 100g.)

12-16 papilotek do muffinów plus forma lub papilotki wolnostojące


Wykonanie:

Przygotuj puree gruszkowe: obierz gruszki, pozbaw ich gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę i rozdrobnij blenderem lub zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach.

Wsyp do miski proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, mąkę i płatki owsiane, wymieszaj,
Dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę, rodzynki i wszystkie płynne składniki. Wymieszaj mikserem dokładnie, aż połączą się wszystkie składniki.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni bez termoobiegu.

Wyłóż formę do muffinów papilotkami. Wypełnij papilotki ciastem do 2/3 wysokości.
Piecz przez 28-30 minut, aż muffiny z wierzchu zbrązowieją.

Podawaj na ciepło lub zimno. Przechowuj do 5 dni w zamkniętym pojemniku.













Akcja z gruszką w tle


 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png