niedziela, 26 stycznia 2014

Piernikowe latte





Gdy na dworze mróz, śnieg i zawierucha, nie ma nic lepszego od ciepłego koca, dobrej książki lub filmu oraz kubka gorącej, aromatycznej kawy z bitą śmietanką, pachnącej piernikami.
Łatwe i szybkie piernikowe latte - w sam raz na zimowe ogrzewanie zmarzniętych rąk :)

For English scroll down 




Składniki ( na 1 duży kubek) :

1/4 szklanki espresso lub mocnej kawy 
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżeczki miodu lub brązowego cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
bita śmietanka lub spienione mleko
świeżo starty cynamon

Kawę, mleko, przyprawę do pierników i cukier waniliowy doprowadź do wrzenia w garnuszku.
Przelej kawę do kubka lub wysokiej szklanki. Dodaj miód lub brązowy cukier i wymieszaj.
Wierzch ozdób bitą śmietaną lub spienionym mlekiem. Posyp świeżo startym cynamonem.
A teraz szybko pod kocyk :)



Gingerbread Latte

When it snows and is windy and cold outside, there's nothing better than a warm blanket, a good book or movie and a big mug of hot aromatic coffee with whipped cream. This gingerbread latte will be perfect for warming up your hands during these winter days.












 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

niedziela, 19 stycznia 2014

Lepki piernik na melasie





Wiem, że już trochę późno jeśli chodzi o świąteczne wypieki, ale kto powiedział że piernik jest tylko i wyłącznie Bożonarodzeniowym ciastem? A zwłaszcza ten, tak inny od klasycznego piernika przekładanego marmoladą.
Piernik na melasie jest ciężki, lepki i bardzo wilgotny. Pocięty w równe kwadraty, wyglądem bardziej przypomina brownie. Możecie opruszyć go cukrem pudrem lub polać lukrem z sokiem pomarańczowym.

For English scroll down. :)







Składniki (ok. 20 kawałków) :

150 g. masła
200 g. złocistego syropu (golden syrup) 
200 g. melasy
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
2 jajka, rozkłócone
1,5 szklanki mąki

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
Kwadratową lub prostokątną (20x30 cm.) blaszaną foremkę nasmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia.

W wysokim garnku roztop masło na najmniejszym ogniu, wraz z cukrem, złotym syropem, melasą, świeżym i mielonym imbirem, cynamonem i goździkami.

Zdejmij garnek z ognia. Poczekaj 15 minut aż masa trochę przestygnie, następnie dodaj mleko i jajka. Wymieszaj energicznie.

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj suche składniki do garnka. Zmiksuj na małych obrotach. Ciasto będzie dość rzadkie, nie przejmuj się tym. Dzięki temu potem będzie lepkie i wilgotne.

Przelej masę do wcześniej przygotowanej foremki. Piecz 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
Ciasto pozostaw w foremce do całkowitego przestudzenia. W tym czasie całkowicie się zestali.

Udekoruj piernik cukrem pudrem lub lukrem pomarańczowym.

Lukier pomarańczowy:

3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
odrobina skórki ze sparzonej pomarańczy (opcjonalnie)

Wymieszaj ze sobą cukier puder i sok pomarańczowy. Rozprowadź lukier na  całkowicie ostudzonym pierniku. Pozostaw do zastygnięcia. Ciasto ozdabiaj lukrem w dniu podania.






Treacly Gingerbread with Mollases

I know it is a little bit too late for Christmas cakes, but who said gingerbread is only Christmas cake? I think gingerbread is always a good idea! :) Especially this mollases treacly cake with aromatic orange icing. 








niedziela, 12 stycznia 2014

Złocisty syrop (Golden Syrup) domowej roboty





Ile razy przeglądałam książki lub zagraniczne blogi i znajdowałam przepis, który chętnie bym wypróbowała, wtedy zawsze owy tajemniczy Goldem Syrup stawał mi na drodze. Sprawdzałam jego dostępność w sklepach internetowych, ale przyznaję że cena skutecznie mnie hamowała przed wrzuceniem go do koszyka.
Dlatego nie było innego wyjścia - trzeba go zrobić samemu. Wcale nie jest to trudne, a za śmieszną cenę uzyskujecie cały litr złocistego syropu. Wypróbujcie śmiało!

For English scroll down.




Składniki i wykonanie (1 litr syropu) :

Etap I

200 g. cukru białego (kryształ)
1/3 szklanki wody

Włóż składniki do dużego garnka. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu aż cukier się skarmelizuje i płyn uzyska złoty kolor. Uważaj żeby nie przypalić karmelu, gdyż uzyska wtedy gorzki smak.
Zgaś ogień.

Etap II

1 kg. cukru
4,5 szklanki wrzącej wody
4 łyżki soku z cytryny

Ostrożnie wlej gorącą wodę do garnka. Zachowaj ostrożność, gdyż reakcja będzie dość gwałtowna.
Następnie dodaj cukier oraz sok z cytryny, wymieszaj. Włącz kuchenkę i gotuj przez 45-50 minut, mieszając od czasu do czasu. Nie przejmuj się konsystencją gorącej cieczy - po wystygnięciu syrop zgęstnieje. Będzie przypominać płynny miód.

Pozwól syropowi przestygnąć  i przelej go w czyste słoiki. Zakręć i przechowuj w zaciemnionej szafce, nawet do roku.













 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png