niedziela, 23 października 2016

Pumpkin Spice Latte - dyniowe latte





Słynna Pumpkin Spice Latte. :) Kiedy w Starbucksie pojawia się ta kawa, to znak, że jesień na dobre zagościła na ulicach miast na całym świecie. :) 
Prawda jest taka, że nigdy owej PSL nie próbowałam, ba! nigdy nie gościłam nawet w słynnej kawiarnianej sieciówce. Nie jest jednak tajemnicą, iż starbucksowa kawa niewiele ma z dynią wspólnego, mimo iż Starbucks od jakiegoś czasu zarzeka się że w składzie faktycznie owa dynia występuje ;) Jest to raczej podobno przeokropnie słodki kaloryczny i naszpikowany chemią napój.

Dlatego podeszłam trochę inaczej do tematu. Dyniowa Latte bez syropu, mleka skondensowanego i  cukru, za to z prawdziwym puree z dyni, miodem i aromatycznymi przyprawami.
Nie wzdrygajcie się na myśl o dyni w kawie, dopóki nie spróbujecie :) To na serio jest dobre! 
A do tego ulubiona książka i pod kocyk.






Składniki (na 1 porcję):

4 łyżeczki puree z dyni
1/2 szklanki mleka (zwykłego lub kokosowego)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić łyżeczką cukru waniliowego)
100ml. mocnego gorącego espresso
bita śmietana do dekoracji (opcjonalnie)


W szklance umieść puree z dyni, miód, mleko, wanilię i przyprawy, wymieszaj. 
Podgrzej w mikrofali (lub w rondelku na kuchence). 
Spień spieniarką do mleka. Następnie dolej delikatnie espresso.
Jeżeli masz chęć udekoruj bitą śmietaną.
Wierzch oprósz przyprawą do piernika.






 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png