Dobre rozwiązanie na upalne dni. Słodkie i pachnące truskawki oraz orzeźwiająca kwaśna cytryna dopełniają się znakomicie w tym lekkim deserze.
Cukier śmiało możecie zastąpić stevią w pudrze lub syropem z agawy.
Samo przygotowanie jest banalne, ale jeśli nie macie maszyny do lodów (tak jak ja), będziecie musieli miksować go od czasu do czasu aż całkiem zamarznie, żeby nie tworzyły się kryształki lodu. Oczywiście jeśli Wam się nie chce tego robić, możecie spokojnie pozwolić mu zamarznąć i nakładać pokruszony do szklanek, w ten sposób otrzymacie równie pyszną granitę. :)
Mam nadzieję, że upały bardzo nie dają Wam w kość. Ja z utęsknienim czekam już na urlop (został mi jeszcze miesiąc odliczania). Macie jakieś konkretne plany wakacyjne? Ja pewnie wybiorę się z przyjaciółmi na Mazury, już nie mogę się doczekać. :)
For English scroll down.
Składniki:
2 kg. truskawek, umytych i bez szypułek
2 szklanki cukru (jeśli robicie wersję dietetyczną śmiało zastąpcie go ksylitolem)
2 cytryny
Wykonanie:
Sparz cytryny wrzątkiem. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Do dużej miski włóż wszystkie składniki, zmiksuj blenderem dokładnie na mus.
Przelej mus do metalowej podłużnej foremki. Włóż ją do zamrażarki i zamrażaj. Wyjmuj od czasu do czasu (co ok. godzinę) i miksuj przez chwilę. Czynność powtarzaj do całkowitego zamarznięcia sorbetu.
15-20 minut przed podaniem wyjmijcie go z zamrażarki, łatwiej wtedy będzie go nałożyć.
Sorbet możecie przechowywać w zamrażalniku do pół roku.
Lemon and Strawberry Sorbet
It's a perfect solution for hot summer. Light, bracing, cool - it sounds sooo good, isn't it?
It helps me to survive boiling summertime. I'm looking forward to my holidays but it's one month yet, so I'm waiting and I'm eating sorbet... :)
Take sorbet out from the freezer about 15-20 minutes before serving.
You can store sorbet for one month in the freezer.
Take sorbet out from the freezer about 15-20 minutes before serving.
You can store sorbet for one month in the freezer.
Uwielbiam sorbety, a ten wygląda genialnie:-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuń:) Myślę, że następny truskawkowy post spodoba Ci się bardziej. Zgadnij dlaczego, hehe :D
UsuńZmykam uniknąć ciosu!
Ja odliczam do wakacji - jeszcze 7 tygodni... Nie mogę się doczekać, bo pierwszy raz odwiedzę Włochy :)
OdpowiedzUsuńA sorbet podoba mi się ogromnie - ma cudownie intensywny kolor :)
Ach Włochy - też nigdy tam nie byłam. Pewnie będzie magicznie, jakby czas zatrzymał się w miejscu. Koniecznie opowiedz jak było :)
UsuńProste i genialne! Czekam na kolejną falę upałów. :)
OdpowiedzUsuńPostawiłam na łatwo zapamiętywalne proporcje. :D Dzięki :*
UsuńSuper przepis. Szukałam właśnie przepisu na taki sorbet:)
OdpowiedzUsuńCieszę się że mogłam pomóc. :)
Usuń