To ciasto, które nie dość że smakuje niebiańsko, to w dodatku nie musicie się zbytnio przejmować, że pójdzie w boczki. ;) Cukier zastąpił tu ksylitol, kasza jaglana to jak wiadomo samo zdrowie.
Ale oczywiście nie mam na myśli pochłonięcia całej foremki, choć pewnie będzie się ciężko powstrzymać. :)
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej (200g.)
3 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego, np. sojowe lub migdałowe)
1/2 puszki mleka kokosowego
1 szklanka wody
8 łyżek ksylitolu (można zastąpić cukrem)
200 g. wiórków kokosowych
1 łyżeczka estraktu waniliowego (lub 1 opakowanie cukru waniliowego)
tłuszcz do nasmarowania (np. roztopiony olej kokosowy) i mielone migdały lub wiórki kokosowe do oprószenia formy
Wykonanie:
Kaszę wsyp do miski i zalej zimną wodą. Po 30 min. odlej wodę i zalej nową.
Pozostaw na kolejne 30 min. Wylej wodę i przesyp kaszę do garnka.
Zalej kaszę 2 szklankami mleka i 1 szklanką wody. Gotuj 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kasza będzie bardzo miękka.
Dodaj 3/4 opakowania wiórków kokosowych (resztę zostaw do obsypania ciasta), 1/2 puszki mleka kokosowego i 1 szklankę mleka zwykłego oraz ekstrakt waniliowy i ksylitol.
Gotuj jeszcze 15 minut. aż kasza wchłonie całe mleko.
Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Przelej do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej wiórkami kokosowymi lub mielonymi migdałami foremki.
Wygładź wierzch ciasta za pomocą łyżki i posyp wiórkami kokosowymi.
Wstaw do lodówki i chłódź co najmniej 2 godziny (a najlepiej całą noc).
Inspiracja przepisem pochodzi z bloga Dwoje na Kuchence.
Dawno nie widziałam tak pięknie przyozdobionego ciasta.Ta kokosowa róża wymiata.Ciasto też.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBrzmi fantastycznie. Zrobię!
OdpowiedzUsuńOdchudzam się, ale nie aż tak... ;)
Sabb nie wiem z czego, wariacie! :D :*
UsuńMam pytanie: jak duża jest foremka?
OdpowiedzUsuń