Mała namiastka egzotyki. słońca i lata - dla wszystkich tych którzy za nimi tęsknią.
Nic tak nie kojarzy mi się z wakacjami jak zapach świeżego ananasa.
For English click on the photo below.
Składniki (na 8-10 szaszłyków) :
2 podwójne piersi z kurczaka
sok z 2 cytryn
1/4 szklanki oliwy (np. z pestek winogron)
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta cynamonu
5 goździków, zmiażdżonych
1 łyżka płynnego miodu
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
1 świeży ananas
sól i pieprz
patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Opłucz i osusz ręcznikiem papierowym kurczaka. Pokrój go na kostkę wielkości 3 cm. i oprósz dokładnie solą i pieprzem.
Przygotuj marynatę: w dużej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, miód, przyprawy (curry, kurkumę, cynamon, goździki) i czosnek, aż utworzą emulsję. Włóż kurczaka do marynaty i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Odetnij pióropusz i spód ananasa. Ustaw go na desce i za pomocą noża, zaczynając od góry do dołu, zetnij twardą skórę pasami jeden przy drugim. Gdy obierzesz ananasa, przekrój go wzdłuż na pół i znów na pół. Usuń ze środka twardy rdzeń i tak przygotowane ćwiartki owocu potnij na grube plastry.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jeśli chcielibyście grillować szaszłyki, powinniście wcześniej namoczyć patyczki.
Nadziej kurczaka i ananasa na patyczki naprzemiennie. Piecz je przez 35-40 minut.
Podawaj z jogurtem doprawionym świeżą miętą lub sosem tzatziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz