sobota, 4 maja 2013

Penne ze szpinakiem i boczkiem wędzonym



For English scroll down.

Dobry makaron receptą na zło tego świata. :) A zwłaszcza ten, którego przygotowanie zabiera niewiele czasu i nie doprowadza Cię do szewskiej pasji na myśl o staniu przy garach po powrocie z pracy.
Bez krępacji możecie wyrzucić jajko i boczek - jeśli wolicie wersję wegetariańską lub jeśli po prostu nie macie ich akurat w lodówce. :)




Składniki (na 8 porcji) :

2 opakowania mrożonego szpinaku (800g.)
1 duży kubek śmietany 12-18%
0,5 kg. wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
2 łyżki oliwy
5 ząbków czosnku
1 jajko
sól i czarny pieprz - do smaku
1 opakowanie makaronu typu penne lub innego


Wykonanie :

Rozgrzej patelnię, wrzuć boczek i smaż od czasu do czasu mieszając, aż będzie brązowy i chrupiący, a tłuszcz się z niego wytopi.

W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć mrożony szpinak. Mieszając od czasu do czasu gotuj, aż szpinak rozmrozi się calkowicie.
Następnie dodaj śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem w ilości wedle uznania.
Wyłącz kuchenkę i wbij do szpinaku jajko, mieszając energicznie do całkowitego ścięcia.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Odcedź go i wymieszaj z boczkiem. Następnie makaron z boczkiem dodaj do szpinaku i wymieszaj ze sobą dokładnie.
Podawaj gorące posypane tartym żółtym serem.






Penne with spinach and bacon









 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

2 komentarze: