czwartek, 22 listopada 2012

It's Thanksgiving time - Let's bake Pumpkin Pie !





Zagorzali patrioci będą musieli wybaczyć mi pro-amerykańskie wzmianki, ale nie byłabym sobą! :)
Moim marzeniem jest kiedyś pojechać do Stanów, kto wie może na dłużej, ale że kieszeń cały czas dziurawa muszę sobie urządzać na pocieszenie moje małe USA w kuchni :)

Święto Dziękczynienia przypada w Stanach na 4. czwartek listopada, a więc w tym roku 22 listopada.
Dlatego dziś na stole w Dziurawym Kotle zagości aromatyczny korzenny Pumpkin Pie. Smacznego!




Składniki (na 12 porcji) :

Ciasto kruche słodkie z 0,5 kg. mąki

Wypełnienie:
3 szklanki puree z dyni
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
1/2 szklanki brązowego cukru
3 jaja
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki zmielonych goździków
pół łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 




Wykonanie:

1. Ciasto kruche rozwałkuj na placek o grubości 0,5cm. Posyp mąką, nawiń na wałek, przełóż na formę do tarty, dociśnij do brzegów. Dotnij wzdłuż krawędzi nożykiem. Nakłuj widelcem.
Pozostałe ciasto rozwałkuj ponownie i za pomocą foremek do ciasta wytnij ozdoby, np. listki.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

2. W misce ubij jaja z mlekiem skondensowanym. Dodaj puree odciśnięte z wody, przyprawy i cukier, zmiksuj ponownie.
Masę wylej na spód od tarty (będzie miała rzadką konsystencję, niech Was to nie przestraszy -
tak ma być :) ). Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Włącz termoobieg. Piecz przez 20 min., a następnie zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz 35-40 min. aż masa zacznie się zsiadać.

3. Kiedy powierzchnia ciasta jest już w miarę zespojona, ułóż na wierzchu delikatnie dekoracje z ciasta i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz aż listki się zarumienią, a ciasto będzie w miarę ścisłe.

4. Ciasto przed pokrojeniem musi być porządnie wystudzone (daj mu 4-5 godzin.)
Przez ten czas masa zastygnie i będzie można je pokroić.




Mi Pumpkin Pie smakuje na zimno sam, ale możecie również podać go z bitą śmietaną lub kulką lodów waniliowych lub cynamonowych.










Ostatnia fot. - weheartit.com

 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

2 komentarze:

  1. Sam artyzm <3 Robisz naprawdę piękne i nietuzinkowe rzeczy, dlatego mimo że Twój blog jest świeżutki, to jest jednym z moich ulubionych kulinarnych blogów.
    A tak się napaliłam na tą zupę serkową, że dzisiaj nawet mi się śniło, że kupowałam gorgonzolę xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Mario, nawet nie wiesz jak miło mi to słyszeć. :) Mam nadzieję, że będziesz tu często zaglądać, niebawem pojawi się kilka świątecznych przepisów. pozdrawiam serdecznie, no i zeby sny Ci się zrealizowały :D

    OdpowiedzUsuń