Ciasto kruche do tart słodkich
Składniki:
0,5 kg. mąki pszennej
350 g. masła
4 żółtka
1 jajo
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
1. Do dużej miski lub na stolnicę wysyp mąkę. Na środku połóż masło, posiekaj je nożem na drobne kawałki, od czasu do czasu mieszając z mąką, aż do momentu kiedy wymieszają się ze sobą całkowicie.
2. W małej misce utrzyj mikserem żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy.
3. W mące zrób studzienkę, wlej jajka i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
4. Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości 0,5cm..
Posyp go mąką, nawiń na wałek. Podstaw formę, rozwiń na niej placek.
Delikatnie dociśnij w wgłębienia ciasto, dotnij je do krawędzi równo nożem.
5. Nakłuj ciasto widelcem.
Z pozostałości ciasta możecie wyciąć i upiec ciasteczka lub owinąć ciasto folią i zamrozić
(przechowując do 3 miesięcy).
Ciasto kruche do tart wytrawnych
Składniki:
500 g. mąki pszennej
300 g. masła
3 żółtka
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
1. Do dużej miski lub na stolnicę wysyp mąkę wymieszaną z solą. Na środku połóż masło, posiekaj je nożem na drobne kawałki, od czasu do czasu mieszając z mąką, aż do momentu kiedy wymieszają się ze sobą całkowicie.
2. Żółtka i jajko ubij ze sobą w misce za pomocą miksera lub ręcznie.
3. W mące zrób studzienkę, wlej jajka i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
4. Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości 0,5cm..
Posyp go mąką, nawiń na wałek. Podstaw formę, rozwiń na niej placek.
Delikatnie dociśnij w wgłębienia ciasto, dotnij je do krawędzi równo nożem.
5. Nakłuj ciasto widelcem.
Ciasto można zamrozić i przechowywać 3-4 miesiące w zamrażarce.
Temperatura pieczenia ciasta kruchego - 180 stopni Celsjusza.
Czas jest zależny od tego czy robimy tartę z wypełnieniem (wtedy wynosi ok. 1 godziny), czy pieczemy
sam spód, który wypełniamy później dowolnie (wtedy czas pieczenia wynosi 25-35 min.)
Ale najlepszym sposobem na sprawdzenie jest kolor - musi być słomkowo - karmelowy.
Ależ mi narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuń:D cieszę się, ale to tylko surowe ciasto! Poczekaj aż coś z niego zrobię :)
UsuńWiesz, na mnie już samo słowo tarta działa bardzo sugestywnie ♥
UsuńMasz może coś sprawdzonego ze szpinakiem i fetą? polubiłam takie połączenie i z chęcią coś nowego bym zrobiła :)
Czas i temp. - please! :)
OdpowiedzUsuńJu :)
Usuń