Znalazłam nareszcie wolną chwilę i dopchałam się do kuchni, aby odreagować ten nie do końca udany tydzień.
Zapraszam na babeczki Red Velvet - z wierzchu ciemniejsze, w środku wilgotne i soczyście czerwone.
Z białym kremem mascarpone o cytrynowym kwaskowym aromacie.
Bardzo łatwo się je robi, a efekt jest iście świąteczny.
Składniki (na 14-15 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej (250g.)
1 szklanka cukru (200g.)
3 łyżeczki kakao
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki masła (100g.)
2 pełne łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (ja użyłam koloru Christmas Red - Wilton)
cukier waniliowy
2 jajka
pół szklanki maślanki (ewentualnie mleka)
1 łyżeczka octu jabłkowego (ew. winnego)
15 papilotek (większych)
forma do pieczenia muffinek
Na krem:
250g. serka Mascarpone
150g. masła
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy lub ekstrakt (1 łyżka)
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
1. Wyłóż formę do muffinek papilotkami. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
2. W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier waniliowy.
3. W większej misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj czerwony barwnik i starannie zmiksuj.
Możesz założyć gumowe rękawiczki żeby nie pobrudzić rąk. :)
4. Do czerwonej masy dodaj jajka, zmiksuj. Stopniowo dodawaj suche składniki, cały czas mieszając.
Na końcu dodaj maślankę oraz ocet i zmiksuj na gładką masę.
5. Włóż papilotki do formy na muffinki.
Napełnij papilotki do 3/4 objętości czerwoną masą.
Piecz babeczki przez 20 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i ostudź.
Krem Mascarpone:
Utrzyj serek z masłem. Dodaj cukier, sok z cytryny i dokładnie zmiksuj.
Ozdabianie:
Ostudzone babeczki ozdób kremem (za pomocą rękawa lub łopatki).
Dodaj świąteczne ozdoby lub pokrusz jedną babeczkę i posyp nią inne babeczki pokryte kremem.
Wproszę się do Ciebie, mogę?:)
OdpowiedzUsuńHexxano, zapraszam :D W każdej chwili :)
OdpowiedzUsuń