wtorek, 1 stycznia 2013

Buraczane orzotto

Witajcie w Nowym Roku! :) Mam nadzieję, że macie butelkę wody pod ręką, a głowy bardzo Was nie bolą. :D




Znakomite jako dodatek do mięsa lub jako danie wegetariańskie.




Składniki (na 8 porcji) :

500 g. pęczaku
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
1 łyżka suszonego tymianku
5 szklanek (1,3 litra) bulionu warzywnego (ewentualnie jeszcze 100-200 ml. do podlania).
Może być z koncentratu.
0,5 kg. buraków
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
pęczek posiekanego szczypiorku
garść pokruszonych, uprażonych na suchej patelni orzechów (jak użyłam laskowych)




Wykonanie:

1. Ugotuj buraki (ok. 1-1,5 godziny). Załóż gumowe rękawiczki, obierz buraki ze skórki. Połowę pokrój
w drobną kostkę, a drugą połowę pokrój w plastry, włóż do miski wraz ze śmietaną i zblenduj na mus.

2. Obierz i posiekaj cebulę. W garnku rozgrzej oliwę, smaż na małym ogniu cebulę z tymiankiem przez 8-10min. Dodaj do niej pęczak i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wlej bulion warzywny, zamieszaj, przykryj dokładnie garnek pokrywką. Gotuj pęczak ok. 35-45 minut, od czasu do czasu mieszając, dolewając odrobinę bulionu, jeśli zajdzie taka konieczność.

3. Do ugotowanej kaszy dodaj mus śmietanowy z buraków oraz kostki buraczane. Wymieszaj dokładnie.
Gotowe orzotto posyp uprażonymi orzechami i posiekanym szczypiorkiem. Możesz też dodać świeży posiekany koperek wedle uznania.




Jeżeli orzotto robicie tak jak ja - do kaczki, bulion warzywny możecie ugotować na szyi, która jest wkładana do środka. ;)







 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

5 komentarzy:

  1. Robię jutro do kotletów schabowych!! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, daj znać czy smakowało. :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze nie jadłem pęczaku, ale pamiętam, gdy dziadek gotował go zawczasu, dzień wcześniej, zawsze przed wyprawą na ryby ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubię, jest taki konkretny. Masz po prostu co w gębie pomielić :D
    Spróbuj koniecznie, nawet solo. Fajnie też smakował ugotowany jak tu w przepisie, na bulionie z cebulką i tymiankiem, jeszcze przed dodaniem buraczków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię wszystkie kasze. Buraki także.
    Orzotto będzie na weekend.

    OdpowiedzUsuń