Szybka, prosta, pożywna i smaczna. Z łatwością przyrządzisz ją po powrocie z pracy.
Czego chcieć więcej?
Wykonanie:
1. Pierś umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w kostkę. Skrop oliwą i dopraw mieszanką przypraw do grilla. Możesz to zrobić dzień wcześniej i odstawić do lodówki. Pierś usmaż na patelni, ugrilluj lub upiecz w piekarniku.
2. Kaszę kuskus wsyp do naczynia, dodaj łyżeczkę soli morskiej. Zalej wrzątkiem aby poziom płynu był
0.5 centymetra nad kaszą. Przemieszaj widelcem, przykryj pokrywką i odstaw na 10 min.
Przesyp kaszę do dużej miski.
3. Ogórek pokrój w półplasterki, paprykę w kostkę, a cebulę w drobną kostkę. Wsyp warzywa do kaszy, dodaj kukurydzę i kurczaka, wymieszaj delikatnie.
Dip czosnkowy:
Obierz czosnek, zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę. Dodaj pół łyżeczki soli, utrzyj z czosnkiem łyżeczką. Dodaj jogurt naturalny (i ewentualnie łyżkę majonezu). Spróbuj i dopraw do smaku
solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatkę wymieszaj z sosem lub podawaj ją na talerzu z dipem polanym na wierzchu.
Fajny ten napis z papryki :)) A kus-kus to moja ulubiona kaszka, mogę ją jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńTeż polubiłam chyba wszystkie kasze. <3 A pęczak to już najbardziej. Kuskus go go ni dzielnie w rankingach, na pewno jeśli chodzi o czas gotowania. :D
Usuń