piątek, 25 stycznia 2013

Sałatka z kaszy kuskus i kurczaka z dipem czosnkowym




Szybka, prosta, pożywna i smaczna. Z łatwością przyrządzisz ją po powrocie z pracy.
Czego chcieć więcej?








Wykonanie:

1. Pierś umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w kostkę. Skrop oliwą i dopraw mieszanką przypraw do grilla. Możesz to zrobić dzień wcześniej i odstawić do lodówki. Pierś usmaż na patelni, ugrilluj lub upiecz w piekarniku.

2. Kaszę kuskus wsyp do naczynia, dodaj łyżeczkę soli morskiej. Zalej wrzątkiem aby poziom płynu był
0.5 centymetra nad kaszą. Przemieszaj widelcem, przykryj pokrywką i odstaw na 10 min.
Przesyp kaszę do dużej miski.

3. Ogórek pokrój w półplasterki, paprykę w kostkę, a cebulę w drobną kostkę. Wsyp warzywa do kaszy, dodaj kukurydzę i kurczaka, wymieszaj delikatnie.

Dip czosnkowy:

Obierz czosnek, zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę. Dodaj pół łyżeczki soli, utrzyj z czosnkiem łyżeczką. Dodaj jogurt naturalny (i ewentualnie łyżkę majonezu). Spróbuj i dopraw do smaku
solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatkę wymieszaj z sosem lub podawaj ją na talerzu z dipem polanym na wierzchu.




 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

2 komentarze:

  1. Fajny ten napis z papryki :)) A kus-kus to moja ulubiona kaszka, mogę ją jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też polubiłam chyba wszystkie kasze. <3 A pęczak to już najbardziej. Kuskus go go ni dzielnie w rankingach, na pewno jeśli chodzi o czas gotowania. :D

      Usuń