niedziela, 13 stycznia 2013
Quiche Lorraine - wytrawna tarta z wędzonym boczkiem.
Quiche Lorraine to wytrawna tarta na kruchym spodzie, wypełniona chrupiącym wędzonym boczkiem
i cebulą, w zapieczonym kremie jajeczno-śmietankowym, pod zarumienionym żółtym serem.
Świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Pożywna, dodająca energii w zimowe mroźne dni.
Składniki (na 14 porcji):
Na spód:
Ciasto kruche wytrawne z 500 g. mąki
Na nadzienie:
4 jaja
śmietana kwaśna 18% duży kubek (330 g.)
600 g. boczku wędzonego parzonego
0,5 kg. cebuli
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
400 g. sera żółtego
Podaję składniki na prostokątną formę do ciast.
Wykonanie:
1. Zrób ciasto kruche według przepisu .
2. Pokrój boczek w kostkę, wysmaż na rozgrzanej patelni aż będzie chrupiący (ok. 15-20 minut).
Zdejmij odsączając na talerz, wytopiony tłuszcz zostaw na patelni.
3. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Smaż na patelni na małym ogniu 10-12 min, aż będzie miękka i lekko złocista.
4. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 stopni Celsjusza.
5. Nasmaruj formę masłem, posyp mąką. Rozwałkowane na 0,5 cm. grubości ciasto wyłóż na blachę i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika na 15 minut, aż podpiecze się na biało.
6. W tym czasie jajka wbij do miski, rozkłóć je ze sobą za pomocą widelca lub ubijaczki, dodaj sól, gałkę muszkatołową i śmietanę i dokładnie wymieszaj, aż utworzą jednolitą masę. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach.
7. Ciasto wyjmij z piekarnika, wysyp połowę sera, wyłóż równomiernie boczek i cebulę, posyp drugą połową sera żółtego. Zalej wszystko masą jajeczno-serową. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze około 45 minut, aż ciasto i ser zarumienią się złociście.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O, dawno nie robiłam tej pysznej Lorci! Dzięki za przypomnienie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
sasia73
Sasiu witaj :) Cieszę się, że Ci przypadła do gustu.
UsuńPozdrawiam również.
P.S. Uwielbiam Twoje humorzaste poczucie, aż pysk się sam rozwiera jak czytam Serwetką Malowane. :D
bardzo smaczna, uzylam kani - boczek i moge polecic:)
OdpowiedzUsuńktóry? :D zwykły czy ten bez E? :) jadł ktoś ten nowy? :) smaczny?
OdpowiedzUsuńja daje ten z bez e i wychodzi jak dla mnie super ;) teraz chce wyprobowac z kabanoskami maestro :)
Usuń