sobota, 15 grudnia 2012

Red Velvet Cupcakes




Znalazłam nareszcie wolną chwilę i dopchałam się do kuchni, aby odreagować ten nie do końca udany tydzień.
Zapraszam na babeczki Red Velvet - z wierzchu ciemniejsze, w środku wilgotne i soczyście czerwone.
Z białym kremem mascarpone o cytrynowym kwaskowym aromacie.
Bardzo łatwo się je robi, a efekt jest iście świąteczny.




Składniki (na 14-15 sztuk):

2 szklanki mąki pszennej (250g.)
1 szklanka cukru (200g.)
3 łyżeczki kakao
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki masła (100g.)
2 pełne łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (ja użyłam koloru Christmas Red - Wilton)
cukier waniliowy
2 jajka
pół szklanki maślanki (ewentualnie mleka)
1 łyżeczka octu jabłkowego (ew. winnego)

15 papilotek (większych)
forma do pieczenia muffinek

Na krem:

250g. serka Mascarpone
150g. masła
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy lub ekstrakt (1 łyżka)
sok z połowy cytryny




 Wykonanie:

1. Wyłóż formę do muffinek papilotkami. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.

2. W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier waniliowy.

3. W większej misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj czerwony barwnik i starannie zmiksuj.
Możesz założyć gumowe rękawiczki żeby nie pobrudzić rąk. :)

4. Do czerwonej masy dodaj jajka, zmiksuj. Stopniowo dodawaj suche składniki, cały czas mieszając.
Na końcu dodaj maślankę oraz ocet i zmiksuj na gładką masę.

5. Włóż papilotki do formy na muffinki.
Napełnij papilotki do 3/4 objętości czerwoną masą.
Piecz babeczki przez 20 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i ostudź.


Krem Mascarpone:

Utrzyj serek z masłem. Dodaj cukier, sok z cytryny i dokładnie zmiksuj.

Ozdabianie:

Ostudzone babeczki ozdób kremem (za pomocą rękawa lub łopatki).
Dodaj świąteczne ozdoby lub pokrusz jedną babeczkę i posyp nią inne babeczki pokryte kremem.





 






 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

2 komentarze: