niedziela, 3 marca 2013

Double Espresso Chocolate Cupcakes




Czekolada i kawa to dla mnie dwa najbardziej narkotyczne zapachy kulinarne.
Dlatego ich połączenie wydało mi się czymś wspaniałym. Nie dość, że smakują wyśmienicie, to prezentują się równie wspaniale.  Spróbujcie koniecznie!
Inspiracja pochodzi z szwedzkiego bloga mega utalentowanej Lindy - Call me cupcake.
Mam nadzieję, że jej książki ukażą się wkrótce po angielsku.

For English scroll down.




Składniki na babeczki (12 sztuk) :

75 g. masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki gorącej mocnej kawy
2/3 szklanki maślanki lub kefiru (mały kubek 200g.)

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (bez termoobiegu.)
W rondelku stop masło, dodaj cukier waniliowy i pozostaw do przestudzenia.
Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier.
W innej misce ubij jajko z kefirem.
Zmiksuj masło z kawą. Dodaj wszystkie płynne składniki do miski z suchymi i zmiksuj aż masa będzie gładka.
Włóż papilotki (papierki do babeczek) do formy na muffinki. Napełnij je nie więcej niż do 2/3 objętości.
Piecz 17-20 minut.

Składniki na krem:

200 g. ciemnej czekolady (2 tabliczki)
300 g. miękkiego masła
1,5 szklanki cukru pudru
4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mocnej kawy
1 łyżka wódki

Wykonanie:

Połam czekoladę do szklanej miski. Roztop ją w mikrofalówce na najniższej mocy (ok. 2 min.) i pozostaw do przestudzenia.
Ubij masło aż będzie puszyste i białe. Stopniowo dodawaj cukier puder, cukier waniliowy i kakao,
miksując na gładko.
Dodaj roztopioną czekoladę, zmiksuj, a następnie dodaj kawę z wódką miksując jeszcze minutę.
Ozdabiaj babeczki za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy.





In English:

Coffee & Chocolate are the most narcotic scents in the kitchen for me. So the combination of those two seems perfect. They taste as wonderful as they look. You should definitely try them!
Blog Call me cupcake , created by very talented Swedish girl Linda, was inspiration for bake them.
I love her and I hope her books will be translated to English soon!













 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

6 komentarzy:

  1. prawie sięgnęłam po tą babeczkę...:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenomenalne zdjęcia i smaki...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy blog.Śliczene zdjęcia.Na pewno będę tutaj zaglądał.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń