niedziela, 25 września 2016

Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli




To mój ulubiony chutney, zaraz obok korzennego chutneya z dyni .
Idealny do kanapek oraz pieczonego mięsa, obłędny zwłaszcza z indykiem i kaczką.
Róbcie, nie pożałujecie! :)

Składniki:

2,5 kg. śliwek, najlepiej węgierek (umytych i pozbawionych pestek)
600g. czerwonej cebuli (obranej i pokrojonej w piórka)
300g. cukru lub ksylitolu / erytrolu
150ml. octu balsamicznego czerwonego Modena
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
3 łyżeczki mielonego kardamonu (można pominąć)

Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia 
ok. 1,5 godziny, aż chutney zgęstnieje. Mieszać od czasu do czasu.

Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i postawić do góry nogami na zakrętkach do czasu wystygnięcia.







 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

2 komentarze:

  1. Musi być niezwykle aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo tak, to moje ulubione przyprawy. Cynamon wprowadza mnie zawsze w jakiś taki błogostan. Kwintesencja domowego ciepła :)

    OdpowiedzUsuń