niedziela, 19 stycznia 2014

Lepki piernik na melasie





Wiem, że już trochę późno jeśli chodzi o świąteczne wypieki, ale kto powiedział że piernik jest tylko i wyłącznie Bożonarodzeniowym ciastem? A zwłaszcza ten, tak inny od klasycznego piernika przekładanego marmoladą.
Piernik na melasie jest ciężki, lepki i bardzo wilgotny. Pocięty w równe kwadraty, wyglądem bardziej przypomina brownie. Możecie opruszyć go cukrem pudrem lub polać lukrem z sokiem pomarańczowym.

For English scroll down. :)







Składniki (ok. 20 kawałków) :

150 g. masła
200 g. złocistego syropu (golden syrup) 
200 g. melasy
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
2 jajka, rozkłócone
1,5 szklanki mąki

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
Kwadratową lub prostokątną (20x30 cm.) blaszaną foremkę nasmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia.

W wysokim garnku roztop masło na najmniejszym ogniu, wraz z cukrem, złotym syropem, melasą, świeżym i mielonym imbirem, cynamonem i goździkami.

Zdejmij garnek z ognia. Poczekaj 15 minut aż masa trochę przestygnie, następnie dodaj mleko i jajka. Wymieszaj energicznie.

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj suche składniki do garnka. Zmiksuj na małych obrotach. Ciasto będzie dość rzadkie, nie przejmuj się tym. Dzięki temu potem będzie lepkie i wilgotne.

Przelej masę do wcześniej przygotowanej foremki. Piecz 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
Ciasto pozostaw w foremce do całkowitego przestudzenia. W tym czasie całkowicie się zestali.

Udekoruj piernik cukrem pudrem lub lukrem pomarańczowym.

Lukier pomarańczowy:

3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
odrobina skórki ze sparzonej pomarańczy (opcjonalnie)

Wymieszaj ze sobą cukier puder i sok pomarańczowy. Rozprowadź lukier na  całkowicie ostudzonym pierniku. Pozostaw do zastygnięcia. Ciasto ozdabiaj lukrem w dniu podania.






Treacly Gingerbread with Mollases

I know it is a little bit too late for Christmas cakes, but who said gingerbread is only Christmas cake? I think gingerbread is always a good idea! :) Especially this mollases treacly cake with aromatic orange icing. 








5 komentarzy: