Ile razy przeglądałam książki lub zagraniczne blogi i znajdowałam przepis, który chętnie bym wypróbowała, wtedy zawsze owy tajemniczy Goldem Syrup stawał mi na drodze. Sprawdzałam jego dostępność w sklepach internetowych, ale przyznaję że cena skutecznie mnie hamowała przed wrzuceniem go do koszyka.
Dlatego nie było innego wyjścia - trzeba go zrobić samemu. Wcale nie jest to trudne, a za śmieszną cenę uzyskujecie cały litr złocistego syropu. Wypróbujcie śmiało!
For English scroll down.
Składniki i wykonanie (1 litr syropu) :
Etap I
200 g. cukru białego (kryształ)
1/3 szklanki wody
Włóż składniki do dużego garnka. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu aż cukier się skarmelizuje i płyn uzyska złoty kolor. Uważaj żeby nie przypalić karmelu, gdyż uzyska wtedy gorzki smak.
Zgaś ogień.
Etap II
1 kg. cukru
4,5 szklanki wrzącej wody
4 łyżki soku z cytryny
Ostrożnie wlej gorącą wodę do garnka. Zachowaj ostrożność, gdyż reakcja będzie dość gwałtowna.
Następnie dodaj cukier oraz sok z cytryny, wymieszaj. Włącz kuchenkę i gotuj przez 45-50 minut, mieszając od czasu do czasu. Nie przejmuj się konsystencją gorącej cieczy - po wystygnięciu syrop zgęstnieje. Będzie przypominać płynny miód.
Pozwól syropowi przestygnąć i przelej go w czyste słoiki. Zakręć i przechowuj w zaciemnionej szafce, nawet do roku.
Dzięki za przepis:) Ja oszczędnie używam kupnego bo cena faktycznie odstrasza:) Szkoda, że klonowego nie można samemu zrobić:))))
OdpowiedzUsuńSyrop klonowy - jak zrobić
UsuńSyrop klonowy pozyskuje się w okresie rozpoczęcia wegetacji, kiedy to przepływający z korzeni do korony drzewa sok przenosi ze sobą zmagazynowane w organach węglowodany. Czas zbiorów soku trwa od czterech do ośmiu tygodni, w zależności od warunków pogodowych (zazwyczaj od końca lutego do początku kwietnia).
Sok z klonu możemy pobierać samodzielnie, dzięki czemu tanio uzyskamy składnik potrzebny do przygotowania smacznego i zdrowego syropu klonowego. Metody wytwarzania syropu klonowego zostały usprawnione w ciągu minionych kilku wieków, jednakże pozostają niezmienione. Sok wciąż jest najpierw zbierany, a następnie zagęszczany bez stosowania środków chemicznych i konserwantów.
W poszczególnych drzewach klonu w zależności od średnicy pnia nawierca się od jednego do trzech otworów i umieszcza w nich krany. Pojedyncze drzewo dostarcza od 35 do 50 litrów soku w sezonie i musi mieć od ok. 30 do 40 lat. Aby zrobić 1 litr syropu klonowego trzeba odparować wodę z 20 do 50 litrów soku pozyskanego z drzew.
Po zebraniu soku należy zaraz go zagotować lub trzymać w lodówce, aby się nie zespół. Zebrany sok gotujemy na wolnym ogniu, stale go doglądając.
Genialnie, że podałaś ten przepis, to ułatwi wiele potraw, do których ten syrop był potrzebny, super! :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie i powodzenia w robieniu syropu :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Malwina
Szukałam takiego przepisu, bo w sklepie nie kupię:( Piękny ma kolor :))
OdpowiedzUsuńadwokat medyczny rzeszow
OdpowiedzUsuń