niedziela, 1 czerwca 2014

Bzowy cukier - wiosna w słoiku.




Doskonały do herbaty lub pieczenia, np. owoców pod kruszonką. Najodpowiedniejsze będą kwiaty koloru fioletowego - pachną intensywniej niż białe, poza tym ładniej wyglądają, kontrastując z cukrem.
Idealny jako prezent - wiosna zaklęta w słoiku :)

Jedyne czego potrzebujecie to:
bez (same kwiaty, umyte i osuszne)
słoik (wyparzony i suchy)
cukier kryształ, jak najdrobniejszy

Cukier i kwiaty układamy warstwowo w słoiku do 3/4 wysokości. Wstrząsamy, żeby wymieszać płatki z cukrem. Na kilka dni odstawiamy do ciemnego i chłodnego miejsca, np. do lodówki.
Potrząsamy każdego dnia.  I gotowe :)

Pomysł pochodzi z bloga Call me cupcake.









 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

2 komentarze:

  1. raaany ale to musi pachnieć :D Myślisz że z jaśminem też by się tak udało?

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem Ci Skarbek, że z jaśminu może byłby i fajniejszy. Pisałam ostatnio Wiedźmie z Podgórza, żeby spróbowała. Jaśmin wydaje mi się mocniej pachnieć.
    Bez w cukrze traci trochę swojego normalnego zapachu, na rzecz zielonej soczystości. Myślałam, że będzie pachnieć bardziej jak bez. ;)
    Ale mimo wszystko, taki cukier do herbatki to fajna rzecz.

    OdpowiedzUsuń