Doskonały do herbaty lub pieczenia, np. owoców pod kruszonką. Najodpowiedniejsze będą kwiaty koloru fioletowego - pachną intensywniej niż białe, poza tym ładniej wyglądają, kontrastując z cukrem.
Idealny jako prezent - wiosna zaklęta w słoiku :)
Jedyne czego potrzebujecie to:
bez (same kwiaty, umyte i osuszne)
słoik (wyparzony i suchy)
cukier kryształ, jak najdrobniejszy
Cukier i kwiaty układamy warstwowo w słoiku do 3/4 wysokości. Wstrząsamy, żeby wymieszać płatki z cukrem. Na kilka dni odstawiamy do ciemnego i chłodnego miejsca, np. do lodówki.
Potrząsamy każdego dnia. I gotowe :)
Pomysł pochodzi z bloga Call me cupcake.
raaany ale to musi pachnieć :D Myślisz że z jaśminem też by się tak udało?
OdpowiedzUsuńPowiem Ci Skarbek, że z jaśminu może byłby i fajniejszy. Pisałam ostatnio Wiedźmie z Podgórza, żeby spróbowała. Jaśmin wydaje mi się mocniej pachnieć.
OdpowiedzUsuńBez w cukrze traci trochę swojego normalnego zapachu, na rzecz zielonej soczystości. Myślałam, że będzie pachnieć bardziej jak bez. ;)
Ale mimo wszystko, taki cukier do herbatki to fajna rzecz.