Czyli po prostu grzanki :p hehe Ale jakie dobre :) Ostry ser gorgonzola, słodki miód i chrupiące orzechy włoskie, podane na podpieczonej bagietce, udekorowane pachnącymi rozmarynem winogronami z ogrodu.
Składniki (na ok. 15 kawałków):
1 duża bagietka
oliwa do skropienia
1 opakowanie sera gorgonzola (150g.)
3 łyżki płynnego miodu
2 garści orzechów włoskich, wyłuskanych
2 kiście ciemnych drobnych winogron,
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka oleju dobrej jakości (np. z orzeszków ziemnych)
1 łodyżka świeżego rozmarynu
świeży rozmaryn do dekoracji
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Na suchej blaszce rozłóż orzechy i praż w piekarniku przez 5-7 min. aż będą rumiane i chrupkie.
Wyjmij orzechy z piekarnika, przełóż do czystej ściereczki i za pomocą tłuczka rozkrusz na niewielkie kawałki.
Przesyp do miseczki, dodaj 3 łyżki miodu i ser. Za pomocą widelca wymieszaj dokładnie.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż zdjęte z kiści pojedyncze winogrona.
Wymieszaj ze sobą 2 łyżki miodu z 1 łyżeczką oleju i posmaruj nimi winogrona.
Posyp pociętym za pomocą nożyczek świeżym rozmarynem
Piecz 15-20 min. aż winogrona zaczną pękać.
W czasie kiedy winogrona się pieką, pokrój bagietkę na grubsze, ukośne plastry.
Skrop oliwą, wyłóż na kratkę i podpiecz w piekarniku na rumiano (ok. 10 min.).
Podpieczoną bagietkę posmaruj serem, wyłóż na wierzch łyżeczką upieczone winogrona i udekoruj świeżym rozmarynem. Podawaj na ciepło.
Pastę serową można przechowywać w lodówce jeszcze 2 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz