Bakłażan! To chyba najpiękniejsze warzywo. Gdyby był ciuchem, byłby królową wszystkich jesiennych wybiegów modowych. Królewska oberżyna, zaokrąglony kształt, satynowe odbicie światła w skórce.
Mam obsesję bakłażanową od dwóch miesiący. :D Jem go w sumie chyba co 2-3 dni i jeszcze nie mam dosyć.
Na ogół w mojej ulubionej formie zapiekanego wachlarza przełożonego czym tylko dusza zapragnie. Jeden średniej wielkości starcza mi na śniadanie i obiad.
1 bakłażan
1 duży pomidor, pokrojony w plastry
1 kulka mozzarelli, pokrojonej w plastry
2 ząbki czosnku, posiekanego
1 mała czerwona cebula, pokrojona w półplastry
5 plastrów chudej szynki (lub 1 pojedyncza pierś z kurczaka, pocięta w kostkę i zamarynowana w ulubiony sposób)
1 łyżka oleju z pestek winogron
sól morska
papryka słodka wędzona w proszku
suszone oregano
Wykonanie:
Przekrój bakłażana wzdłuż na plastry, nie docinając go do końca przy ogonku, tak aby utworzył wachlarz. Plastry z każdej strony oprósz solą i zostaw na 10 - 15 min.
Bakłażana rozłóż na blasze. Każdy z plastrów oprósz papryką wędzoną.
Plastry poprzekładaj posiekanym czosnkiem i plasterkami: pomidorów, cebuli, szynki i sera.
Skrop olejem z pestek winogron i posyp suszonym oregano.
Piecz przez 35-40 min. (lub do miękkości bakłażana) w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
Podawaj polany sosem pomidorowo-ziołowym.
Sos pomidorowo - ziołowy:
1 koncentrat pomidorowy w słoiczku (można zastąpić 1 szklanką passaty, wtedy zrezygnujcie z dodawania wody)
3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
sól morska
pieprz czarny, świeżo zmielony
przegotowana woda
suszone oregano i bazylia
Przeciśnięty czosnek utrzyj z solą za pomocą łyżki. Dodaj koncentrat pomidorowy, oregano i bazylię.
Stopniowo, mieszając, dodawaj wodę, aż sos będzie miał pożądaną konsystencję.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz