Jeśli jeszcze nie wypróbowaliście bułeczek dyniowych, to koniecznie zróbcie do nich
zupę porowo - serową.
Doskonale również smakuje z bagietkami czosnkowymi, jeszcze gorącymi i rozkosznie chrupiącymi.
To bardzo sycąca, zawiesista miska czegoś w sam raz dobrego i aromatycznego na jesienne smutne wieczory.
Składniki (na ok. 10-12 porcji) :
2 duże lub 3 średnie pory
0,5 kg. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
odrobina oliwy
1/2 łyżki rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
pół kostki masła
2 l. wrzątku
400 g. serka topionego śmietankowego
200 g. sera gorgonzola
1 łyżka przyprawy Vegeta
świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
1. Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż na niej mięso. Pod koniec smażenia dodaj do niego sól, rozmaryn i trochę pieprzu.
2. Odetnij zielone twarde liście porów. Rozetnij je na ćwiartki wzdłuż, nie docinając do końca, tak by z porów otworzył się wachlarz. Dokładnie pod bieżącą wodę opłucz liście z ziemi.
3. Do dużego garnka o grubym dnie wrzuć masło, stop je na wolnym ogniu. W tym czasie posiekaj pory. Wrzuć je do garnka i duś pod przykryciem ok. 20-25 min., od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną.
4. Dorzuć do garnka mięso, wlej wrzątek i zagotuj. Dodaj Vegetę i ok. pół łyżeczki pieprzu.
Gotuj przez 15 min.
5. Do miski włóż ser topiony i gorgonzolę, zalej 2 łyżkami wazowymi gorącego wywaru z zupy.
Dokładnie zblenduj na gładką masę, a następnie wlej do garnka z zupą, dokładnie wymieszaj.
6. Spróbuj, jeśli potrzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Ten przepis jest bardzo inspirujący i ciekawy. Być może skłoni mnie wreszcie do polubienia pleśniowych serów :)
OdpowiedzUsuńMam taką nadzieję, tym bardziej że w tej zupie bardzo go nie czuć. Ale zawsze jeśli się nie przemożesz do gorgonzoli, możesz użyć samego serka topionego. :) pozdrawiam
UsuńPleśniowe sery uwielbiam, nawet tak wyraziste w smaku jak gorgonzpola. Ale cóż z tego skoro zupa z padlinką...
OdpowiedzUsuńJestem niepocieszona.
Jaką padlinką Trzy Ryby? :D Tyś wegetarianka? Ja tam lubię mięsko. Jak nie zjem mięska to chodzę głodna. :)
Usuń