niedziela, 11 listopada 2012

Coś prosto z pieca, chilli - Bułeczki Dyniowe




Ciepłe, żółciutkie, pachnące - lekko pikantne dzięki chilli. Doskonałe z masłem, serkiem lub talerzem gorącej zupy. No i nie musicie się ruszać z ciepłej kuchni do piekarni po świeże bułeczki. :)




Składniki (na ok. 24 bułeczki) :

60 g. świeżych drożdży
8 łyżek ciepłego mleka + 100ml. do smarowania bułek
1,5 szklanki puree dyniowego
2 jaja
1,5 łyżeczki soli
5 łyżeczek oliwy z oliwek
1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub ewentualnie ostrej papryki w proszku
600 g. mąki pszennej (plus trochę zapasu do podsypania)




 Wykonanie: 

1. Do dużej miski pokrusz drożdże, zalej je 8 łyżkami ciepłego mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

2. W małej miseczce rozmieszaj na gładką masę pastę curry i oliwę z oliwek.

3. Do dużej miski z rozczynem dodaj: oliwę chilli, sól, jajka, puree z dyni. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj przesianą mąkę. Zagnieć wszystkie składniki razem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny.

4. Włącz piekarnik na 200 stopni. Blachę wyłóż pergaminem.

5. Weź sporą porcję ciasta (jeżeli jest zbyt rzadkie podsyp mąką i wyrób w rękach). Na stolnicy obsypanej mąką uformuj rękoma placek o grubości 4-5cm. Za pomocą szklanki wycinaj bułeczki jedna przy drugiej. Okrawki ciasta połącz z pozostałym i powtórz czynność, aż wykorzystasz całe ciasto.

6.  Bułeczki ułóż w odstępach na blasze, posmaruj mlekiem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 18-20 min. aż lekko się zarumienią.











 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz