poniedziałek, 2 lutego 2015

Bananowe muffiny beztłuszczowe




Co podać w sobotni wieczór kiedy spotykają się trzy dziewczyny: dwie na diecie a trzecia na detoksie słodyczowym? :) Zmieniłam na szybko przepis na gruszkowo-imbirowe muffiny z książki Sophie Dahl i gotowe :) Świetnie smakowały zapijane winem (dietetycznym ofkors ;) ), ale będą też w miarę nieszkodliwą odskocznią od diety, kiedy dopada Cię to uczucie, że musisz zjeść coś słodkiego, bo inaczej zwariujesz (znacie to?). A jeśli zostanie kilka, śmiało weźcie je do pracy i zjedzcie z jogurtem i owocami na śniadanie.




Składniki (na 16 muffinek):

1 1/4 szklanki mąki orkiszowej
1 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru waniliowego)
3 banany, zmiksowane na mus
2 banany pocięte w kostkę
4 białka, ubite lekko z odrobiną soli
1/2 szklanki (małe opakowanie) jogurtu naturalnego
3/4 szklanki płynnego miodu lub syropu z agawy

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki za pomocą łyżki. Następnie dodaj do nich mokre i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Na końcu dodaj pocięte w kostkę banany.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
Papilotki umieść w foremce na muffiny lub użyj natłuszczonych i oprószonych mąką foremek do babeczek.
Napełnij papilotki do 3/4 objętości ciastem. Piecz przez 28-30 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.






 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

4 komentarze:

  1. Ja tam na diecie nadal jestem z dosc slabym wynikiem, ale dzieki za przepis - wyprobuje i napisze, jak zwykle piekna oprawa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj i powodzenia w dietowaniu. :*

      Usuń
  2. z chęcią porwałabym choćby jedną :)

    OdpowiedzUsuń