niedziela, 14 października 2012

Bezmączne ciasto czekoladowe.



Kocham jesień. Daje mi zastrzyk energii, inspiruje do działania. Moi znajomi, gdy wygłaszam podobne deklaracje, z politowaniem pukają się w czoło, gdyż mają zgoła inne zdanie :) Dla ciepłolubnych człeków jesień to głównie zapowiedź deprechy ciągnącej się 5 miesięcy - czyli "byle do wiosny".



Dziś więc w Dziurawym Kotle coś co umili Wam jesienne wieczory - idealne ciasto czekoladowe.
Szybkie, dziecinnie proste, a do tego przepyszne. Pod lekko chrupiącym wierzchem, ciężkie i wilgotne.
No i bez mąki (dopóki nie spróbowałam, myślałam że pieczone ciasto bez tego składnika nie ma racji bytu - a tu proszę! :) .


 Składniki:

 3 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g. każda)
 kostka masła ( 200 g.)
1 szklanka cukru ( 225g.)
6 jajek (żółtka oddzielone od białek)
170 ml. wrzątku (trochę więcej niż pół szklanki)
2 łyżki whisky
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)




Wykonanie:

1. Wysmaruj tortownicę olejem i wyłóż pergaminem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni ( 160 z termoobiegiem).

2. Do dużej szklanej miski (ale takiej która zmieści się w kuchence mikrofalowej) połam czekoladę. Nastaw kuchenkę na najmniejszą moc i podgrzewaj czekoladę aż uzyska półpłynną konsystencję (ok. 7min.). Jeżeli nie masz mikrofalówki czekoladę równie dobrze można stopić w kąpieli parowej.

3. Ubij białka z odrobiną soli.

4. Do miski z czekoladą dodaj wrzątek z rozpuszczoną w nim kawą, whisky, ekstrakt waniliowy, cukier. Wymieszaj mikserem. Następnie dodaj masło i wymieszaj. Dodaj żółtka i powtórz mieszanie.

5. Do powstałego kremu czekoladowego przełóż pianę z białek i wymieszaj na najniższych obrotach miksera.

6. Masę przelej  do tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 55 min.

Powierzchnia ciasta mocno popęka, ale w ogóle się tym nie przejmuj, to normalne :) Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki, poczekaj aż ciasto przestygnie. Przez ten czas znacznie opadnie.

Następnie włóż ciasto do lodówki na minimum 3-4godziny. Przechowuj w lodówce.









 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

7 komentarzy:

  1. Lady, to ciasto wygląda przepysznie! Od drugiego posta wodzisz czytelników na pokuszenie ;)

    A co do jesieni - jest bezapelacyjnie piękna, zwłaszcza w swojej złotej odsłonie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo, że sama mam w kuchni dwie lewe to z przyjemnością czytam jaką radość sprawiają innym kuchenne szaleństwa :) No i uwielbiam patrzeć na takie smakowite zdjęcia... Mniam !
    To byłam ja, aszku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aileen i Aszku - serdecznie dzięki za miłe słowa na początku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowite zdjęcia- nawet dla kogoś kto za słodkościami nie przepada.
    Pięknie tu- a jak pachnie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki Trzy Ryby :* Dopiero uczę się focić, aparat mam niecały miesiąc :D Ale nie powiem, sprawia to mi dużo frajdy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne zdjęcia <3 Na pewno będę tu częściej zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń