niedziela, 18 listopada 2012

Ciasto kruche do tart słodkich i wytrawnych




Ciasto kruche do tart słodkich


Składniki:
0,5 kg. mąki pszennej
350 g. masła
4 żółtka
1 jajo
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

1. Do dużej miski lub na stolnicę wysyp mąkę. Na środku połóż masło, posiekaj je nożem na drobne kawałki, od czasu do czasu mieszając z mąką, aż do momentu kiedy wymieszają się ze sobą całkowicie.

2. W małej misce utrzyj mikserem żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy.

3. W mące zrób studzienkę, wlej jajka i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

4. Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości 0,5cm..
Posyp go mąką, nawiń na wałek. Podstaw formę, rozwiń na niej placek.
Delikatnie dociśnij w wgłębienia ciasto, dotnij je do krawędzi równo nożem.

5. Nakłuj ciasto widelcem.

Z pozostałości ciasta możecie wyciąć i upiec ciasteczka lub owinąć ciasto folią i zamrozić
(przechowując do 3 miesięcy).









Ciasto kruche do tart wytrawnych


Składniki:

500 g. mąki pszennej
300 g. masła
3 żółtka 
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

1. Do dużej miski lub na stolnicę wysyp mąkę wymieszaną z solą. Na środku połóż masło, posiekaj je nożem na drobne kawałki, od czasu do czasu mieszając z mąką, aż do momentu kiedy wymieszają się ze sobą całkowicie.

2. Żółtka i jajko ubij ze sobą w misce za pomocą miksera lub ręcznie. 

3. W mące zrób studzienkę, wlej jajka i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

4. Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości 0,5cm..
Posyp go mąką, nawiń na wałek. Podstaw formę, rozwiń na niej placek.
Delikatnie dociśnij w wgłębienia ciasto, dotnij je do krawędzi równo nożem.

5. Nakłuj ciasto widelcem.

Ciasto można zamrozić i przechowywać 3-4 miesiące w zamrażarce.

 



Temperatura pieczenia ciasta kruchego - 180 stopni Celsjusza.
Czas jest zależny od tego czy robimy tartę z wypełnieniem (wtedy wynosi ok. 1 godziny), czy pieczemy 
sam spód, który wypełniamy później dowolnie (wtedy czas pieczenia wynosi 25-35 min.)
Ale najlepszym sposobem na sprawdzenie jest kolor - musi być słomkowo - karmelowy. 


 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. :D cieszę się, ale to tylko surowe ciasto! Poczekaj aż coś z niego zrobię :)

      Usuń
    2. Wiesz, na mnie już samo słowo tarta działa bardzo sugestywnie ♥
      Masz może coś sprawdzonego ze szpinakiem i fetą? polubiłam takie połączenie i z chęcią coś nowego bym zrobiła :)

      Usuń
  2. Czas i temp. - please! :)

    OdpowiedzUsuń