Od kiedy pierwszy raz zobaczyłam te babeczki, chciałam je upiec.
Robią niezapomniane wrażenie, a napisy na nagrobkach są rozbrajające. :)
Nie chciało mi się bawić w robienie tabliczek z ciastek, dlatego je wydrukowałam. Możecie je znaleźć TU. To na prawdę szybkie i łatwe cupcakes - czekoladowe ciasto identyczne jak w babeczkach duchach. Wierzch to czekoladowy krem i pokruszone ciastka Oreo.
Do wieczora Halloween zostało jeszcze trochę czasu, zobaczcie czy macie wszystko potrzebne do ich zrobienia w kuchni i do dzieła!
For English scroll down
Czekoladowe babeczki (12 szt.) :
75 g. masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 ml. gorącej wody
150 ml. mleka
1 jajko, lekko ubite
1 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki niesłodzonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 170-175 stopni. Wyłóż formę do muffinów papierowymi papilotkami.
W małym garnku roztop masło, dodaj cukier waniliowy, gorącą wodę, mleko i jajko. Wymieszaj widelcem.
Do dużej miski wsyp: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól - wymieszaj.
Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj dokładnie.
Napełnij papilotki maksymalnie do 2/3 objętości. Wstaw do piekarnika i piecz bez termoobiegu przez 20-23 minut (lub do czasu kiedy patyczek będzie wychodził z nich suchy). Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Czekoladowy krem do babeczek:
150 g. miękkiego masław temp. pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
3 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym)
szczypta soli
Włóż do miski masło i cukier puder. Ucieraj mikserem, aż masa stanie się biała i puszysta.
Następnie dodaj ekstrakt wanilii, mleko i sól. Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo kakao.
Miksuj aż krem stanie się gładki.
Wystudzone babeczki smaruj kremem za pomocą noża.
Na wierzch:
14 bardzo drobno pokruszonych ciastek Oreo (bez kremu)
wydrukowane nagrobki
Pokruszone ciastka wsyp do miseczki. Każdą posmarowaną kremem babeczkę zanurzaj w okruchach ciastek lekko dociskając z każdej strony.
Przed podaniem wetknij w każdą babeczkę wydrukowany nagrobek.
English version:
RIP Graveyard Chocolate Cupcakes for Halloween
For chocolate cupcakes:
75 g. butter
1 tsp vanilla sugar
100 ml. hot water
150 ml. milk
1 egg, lightly beaten
1 1/4 cup flour
1/2 cup unsweetened cocoa powder
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1 cup sugar
pinch of salt
Preheat the oven to 175 C (350F). Line a cupcake tin with 12 linners.
Melt the butter in sauce pan, add vanilla, milk and egg.
Sift flour, cocoa, baking powder, baking soda, salt and sugar into a big bowl.
Add all wet inredients to the dry ones and mix until smooth.
Divide batter between linners, filling no more than 2/3 full.
Bake for about 20-23 minutes or until tester put inside a cupcake will be clear.
Let cool before frosting.
For chocolate fudge frosting:
For the top:
14 Oreo cookies, without cream, crumbled
Free Printable Gravestone Cupcake Toppers from HERE
Fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo klimatyczne zdjęcia :)
takie wydrukowane wyglądają jeszcze lepiej, no i mniej roboty ;) generalnie babeczki są super!
OdpowiedzUsuńNo właśnie nie miałabym czasu ani siły na bawienie się w te nagrobki jadalne. Te drukowane troszkę mi się pościerały, bo nosiłam je przez tydzień w kopercie w książce i o nich zapomniałam. Ale na świeżo wyglądały jeszcze lepiej. :)
Usuńwyglądają genialnie, uwielbiam te Halloween'owe słodkości :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo :) Moja siostrzenica właśnie pomaszerowała przec całe miasto w kapeluszu czarownicy :D
OdpowiedzUsuńMy dziś będziemy troszkę imprezować - urodziny przyjaciółki.
Udanego wieczoru wszystkim :)
P.S. Widzieliście stronę startową Google dziś? Fajna :D
super! bardzo efektowne, wypróbuje w tym roku na 100% :)
OdpowiedzUsuńzapraszam również na mojego nowego bloga, który jest poświęcony wyłącznie wypiekom, jakimi są babeczki i muffinki. Przy okazji dowiesz się na czym polega różnica między nimi!
http://cupcakeinakitchen.blogspot.com