niedziela, 26 stycznia 2014

Piernikowe latte





Gdy na dworze mróz, śnieg i zawierucha, nie ma nic lepszego od ciepłego koca, dobrej książki lub filmu oraz kubka gorącej, aromatycznej kawy z bitą śmietanką, pachnącej piernikami.
Łatwe i szybkie piernikowe latte - w sam raz na zimowe ogrzewanie zmarzniętych rąk :)

For English scroll down 




Składniki ( na 1 duży kubek) :

1/4 szklanki espresso lub mocnej kawy 
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżeczki miodu lub brązowego cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
bita śmietanka lub spienione mleko
świeżo starty cynamon

Kawę, mleko, przyprawę do pierników i cukier waniliowy doprowadź do wrzenia w garnuszku.
Przelej kawę do kubka lub wysokiej szklanki. Dodaj miód lub brązowy cukier i wymieszaj.
Wierzch ozdób bitą śmietaną lub spienionym mlekiem. Posyp świeżo startym cynamonem.
A teraz szybko pod kocyk :)



Gingerbread Latte

When it snows and is windy and cold outside, there's nothing better than a warm blanket, a good book or movie and a big mug of hot aromatic coffee with whipped cream. This gingerbread latte will be perfect for warming up your hands during these winter days.












 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

3 komentarze: