niedziela, 12 stycznia 2014

Złocisty syrop (Golden Syrup) domowej roboty





Ile razy przeglądałam książki lub zagraniczne blogi i znajdowałam przepis, który chętnie bym wypróbowała, wtedy zawsze owy tajemniczy Goldem Syrup stawał mi na drodze. Sprawdzałam jego dostępność w sklepach internetowych, ale przyznaję że cena skutecznie mnie hamowała przed wrzuceniem go do koszyka.
Dlatego nie było innego wyjścia - trzeba go zrobić samemu. Wcale nie jest to trudne, a za śmieszną cenę uzyskujecie cały litr złocistego syropu. Wypróbujcie śmiało!

For English scroll down.




Składniki i wykonanie (1 litr syropu) :

Etap I

200 g. cukru białego (kryształ)
1/3 szklanki wody

Włóż składniki do dużego garnka. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu aż cukier się skarmelizuje i płyn uzyska złoty kolor. Uważaj żeby nie przypalić karmelu, gdyż uzyska wtedy gorzki smak.
Zgaś ogień.

Etap II

1 kg. cukru
4,5 szklanki wrzącej wody
4 łyżki soku z cytryny

Ostrożnie wlej gorącą wodę do garnka. Zachowaj ostrożność, gdyż reakcja będzie dość gwałtowna.
Następnie dodaj cukier oraz sok z cytryny, wymieszaj. Włącz kuchenkę i gotuj przez 45-50 minut, mieszając od czasu do czasu. Nie przejmuj się konsystencją gorącej cieczy - po wystygnięciu syrop zgęstnieje. Będzie przypominać płynny miód.

Pozwól syropowi przestygnąć  i przelej go w czyste słoiki. Zakręć i przechowuj w zaciemnionej szafce, nawet do roku.













 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

6 komentarzy:

  1. Dzięki za przepis:) Ja oszczędnie używam kupnego bo cena faktycznie odstrasza:) Szkoda, że klonowego nie można samemu zrobić:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop klonowy - jak zrobić

      Syrop klonowy pozyskuje się w okresie rozpoczęcia wegetacji, kiedy to przepływający z korzeni do korony drzewa sok przenosi ze sobą zmagazynowane w organach węglowodany. Czas zbiorów soku trwa od czterech do ośmiu tygodni, w zależności od warunków pogodowych (zazwyczaj od końca lutego do początku kwietnia).

      Sok z klonu możemy pobierać samodzielnie, dzięki czemu tanio uzyskamy składnik potrzebny do przygotowania smacznego i zdrowego syropu klonowego. Metody wytwarzania syropu klonowego zostały usprawnione w ciągu minionych kilku wieków, jednakże pozostają niezmienione. Sok wciąż jest najpierw zbierany, a następnie zagęszczany bez stosowania środków chemicznych i konserwantów.

      W poszczególnych drzewach klonu w zależności od średnicy pnia nawierca się od jednego do trzech otworów i umieszcza w nich krany. Pojedyncze drzewo dostarcza od 35 do 50 litrów soku w sezonie i musi mieć od ok. 30 do 40 lat. Aby zrobić 1 litr syropu klonowego trzeba odparować wodę z 20 do 50 litrów soku pozyskanego z drzew.

      Po zebraniu soku należy zaraz go zagotować lub trzymać w lodówce, aby się nie zespół. Zebrany sok gotujemy na wolnym ogniu, stale go doglądając.

      Usuń
  2. Genialnie, że podałaś ten przepis, to ułatwi wiele potraw, do których ten syrop był potrzebny, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki wielkie i powodzenia w robieniu syropu :)
    pozdrawiam, Malwina

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałam takiego przepisu, bo w sklepie nie kupię:( Piękny ma kolor :))

    OdpowiedzUsuń