poniedziałek, 22 października 2012

Korzenny chutney z dyni


For English scroll down.

Chutney to coś pomiędzy sosem a pikantną, słodką konfiturą. Doskonały do pieczonych mięs, zarówno ciepłych i zimnych, ryb, kanapek (z pasztetem jest wprost obłędny).
Chutney z dyni dzięki zawartości cynamonu, goździków i imbiru przywodzi na myśl miłe świąteczne skojarzenia. Podaję go w Boże Narodzenie do kaczki lub indyka, ale i zwykły codzienny obiad potrafi zmienić w coś oryginalnego.

Jeżeli macie delikatne dłonie, proponuję założenie gumowych rękawiczek do cięcia chilli i imbiru. Co roku popełniałam błąd zapominając o nich, a potem znosiłam cały dzień dość uciążliwe szczypanie.
Jeśli chcecie tego uniknąć, koniecznie się w nie zaopatrzcie.



Spicy Pumpkin Chutney with Ginger

It's my first I've ever made and also favourite chutney. Cinnamon, ginger, cloves- all these spices remind me Christmas will be here soon. 
I serve this chutney with duck or turkey on the Christmas table, but it can also change ordinary dinner into something special.

If you have sensitive hands you should use rubber gloves during cutting chilli and ginger.

Ingredients:

1,5 kg. pumpkin, peeled and cubed
4 firm apples
3 big red onions
4 chilli peppers, without seeds and chopped finely
4 tbsps ginger, peeled and chopped finely
2 cups sugar
3 tsps ground cinnamon
1,5 tsp ground cloves
1,5 tsp salt
8 allspice seeds
4 bay leafs
2 cups white wine vinegar

8-9 jars, washed with boiling water

Method:

Put all ingredients into thick bottom pot. Boil uncovered for 1 hour, stirring from time to time.
Put hot chutney into jars, twist and stand on the lids. Leave until is cool then store in the a dark place.
Chutney is ready to serve after 1-2 months. Since the opening store in the fridge for 1 month.









Składniki:

1,5 kg. dyni (waga dotyczy już obranej i wypestkowanej dyni)
4 jabłka
3 duże cebule czerwone
4 papryczki chilli
4 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
2 szklanki cukru
3 łyżeczki mielonego cynamonu
1,5 łyżeczki świeżo mielonych goździków
1,5 łyżeczki soli
8 ziarenek ziela angielskiego
4 listki laurowe
2 szklanki (500ml.) octu winnego bialego

8-9 słoików o średniej pojemności 250-300 ml./g.



Wykonanie:

1. Obraną dynię pokrój w kostkę, wrzuć do dużego garnka. Dodaj imbir pokrojony w kostkę

2. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę, to samo zrób z cebulą.

3. Papryczki chilli przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w drobne paseczki.

4. Wszystkie składniki oraz przyprawy dodaj do garnka. Zagotuj mieszając, a następnie gotuj na małym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, godzinę.
W tym czasie Wasza kuchnia zamieni się w coś na kształt komory gazowej, a powietrze przesiąknięte octem będzie zapierać dech w piersiach, a więc nastawcie się na porządne wietrzenie ;) Ale naprawdę warto to przecierpieć!

5. Podczas gdy chutney się gotuje, umyj i wyparz wrzątkiem słoiki. Gorący chutney wkładaj do jeszcze ciepłych słoików, dokładnie wytrzyj szyjkę słoika, szczelnie go zakręć i odwróć do góry nogami.

Gdy słoiki ostygną, możecie je schować do spiżarni. Chutney gotowy jest do spożycia po 1-2 miesiącach. Po otwarciu przechowujcie go w lodówce i zużyjcie w ciągu miesiąca.













 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

8 komentarzy:

  1. Ja dodaję mniej cukru i nie buraczanego a trzcinowego. I więcej jabłek.
    Znakomita marynata do wszystkiego. Zdjęcia- obłędne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też staram się zawsze zamieniać biały cukier na brązowy, ale niestety nie zawsze jest w domu.
      Fajnie, że robiłaś chutney z dyni, swoją drogą jeszcze kilka lat temu dynia była gdzieś na kulinarnym marginesie, a teraz jest na nią istny szał. Tak jak na Halloween :)
      Mi tam w to graj! :)

      Usuń
  2. Coz za wspanialy przepis!
    Wlasnie dostalam dynie od mamy, z ogrodka. Jest juz w garnku z przyprawami i czeka na gotowanie :-) Dalam na poczatek mniej octu, bo wydaje mi sie, ze go tu w przepisie ciut za duzo (jak dla mnie).
    Pozdrawiam serdecznie,
    Tamara

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie takiego przepisu na chutney z dyni szukałam. Mam w tym roku do zagospodarowania duże ilości dyni, więc chętnie skorzystam też z przepisu na puree dyniowe. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam dynię, mam chilli... A imbir można łatwo kupić. Zrobię z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, ale są kawałki dyni ,jabłuszka czy tak ma być ? Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam a czy ten chutnej można spożywać od razu?

    OdpowiedzUsuń