sobota, 17 listopada 2012

Zupa Porowo Serowa z Gorgonzolą

Czyli przepis dla Emilii, która swego czasu wraz z pewnym gronem terapeutycznym zjadła nie jedną jej miskę, ku ukojeniu karoluchowych krzyków. :)



Jeśli jeszcze nie wypróbowaliście bułeczek dyniowych, to koniecznie zróbcie do nich
zupę porowo - serową.
Doskonale również smakuje z bagietkami czosnkowymi, jeszcze gorącymi i rozkosznie chrupiącymi.
To bardzo sycąca, zawiesista miska czegoś w sam raz dobrego i aromatycznego na jesienne smutne wieczory.



Składniki (na ok. 10-12 porcji) :

2 duże lub 3 średnie pory
0,5  kg. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
odrobina oliwy
1/2 łyżki rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
pół kostki masła
2 l. wrzątku
400 g. serka topionego śmietankowego
200 g. sera gorgonzola
1 łyżka przyprawy Vegeta
świeżo mielony czarny pieprz




Wykonanie:

1. Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż na niej mięso. Pod koniec smażenia dodaj do niego sól, rozmaryn i trochę pieprzu.

2. Odetnij zielone twarde liście porów. Rozetnij je na ćwiartki wzdłuż, nie docinając do końca, tak by z porów otworzył się wachlarz. Dokładnie pod bieżącą wodę opłucz liście z ziemi.

3. Do dużego garnka o grubym dnie wrzuć masło, stop je na wolnym ogniu. W tym czasie posiekaj pory. Wrzuć je do garnka i duś pod przykryciem ok. 20-25 min., od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną.

4. Dorzuć do garnka mięso, wlej wrzątek i zagotuj. Dodaj Vegetę i ok. pół łyżeczki pieprzu.
Gotuj przez 15 min.

5. Do miski włóż ser topiony i gorgonzolę, zalej 2 łyżkami wazowymi gorącego wywaru z zupy.
Dokładnie zblenduj na gładką masę, a następnie wlej do garnka z zupą, dokładnie wymieszaj.

6. Spróbuj, jeśli potrzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem. 


















 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

niedziela, 11 listopada 2012

Coś prosto z pieca, chilli - Bułeczki Dyniowe




Ciepłe, żółciutkie, pachnące - lekko pikantne dzięki chilli. Doskonałe z masłem, serkiem lub talerzem gorącej zupy. No i nie musicie się ruszać z ciepłej kuchni do piekarni po świeże bułeczki. :)




Składniki (na ok. 24 bułeczki) :

60 g. świeżych drożdży
8 łyżek ciepłego mleka + 100ml. do smarowania bułek
1,5 szklanki puree dyniowego
2 jaja
1,5 łyżeczki soli
5 łyżeczek oliwy z oliwek
1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub ewentualnie ostrej papryki w proszku
600 g. mąki pszennej (plus trochę zapasu do podsypania)




 Wykonanie: 

1. Do dużej miski pokrusz drożdże, zalej je 8 łyżkami ciepłego mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

2. W małej miseczce rozmieszaj na gładką masę pastę curry i oliwę z oliwek.

3. Do dużej miski z rozczynem dodaj: oliwę chilli, sól, jajka, puree z dyni. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj przesianą mąkę. Zagnieć wszystkie składniki razem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny.

4. Włącz piekarnik na 200 stopni. Blachę wyłóż pergaminem.

5. Weź sporą porcję ciasta (jeżeli jest zbyt rzadkie podsyp mąką i wyrób w rękach). Na stolnicy obsypanej mąką uformuj rękoma placek o grubości 4-5cm. Za pomocą szklanki wycinaj bułeczki jedna przy drugiej. Okrawki ciasta połącz z pozostałym i powtórz czynność, aż wykorzystasz całe ciasto.

6.  Bułeczki ułóż w odstępach na blasze, posmaruj mlekiem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 18-20 min. aż lekko się zarumienią.











 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

środa, 31 października 2012

Halloween Smoothie



For English scroll down :)

Czy zaplanowaliście na dziś wieczór coś specjalnego? Wychodzicie gdzieś, przebieracie się za coś lub kogoś straszliwego? Może wieczór mhrrrocznych seansów filmowych?
Jeśli zostajecie w domu, może skusicie się na Halloween Smoothie.








Już kiedy pierwszy raz zobaczyłam syrop Pumpkin Spice (w Piccola Italia & Mediterraneo, które na moje finansowe nieszczęście zostało otwarte koło mojej pracy), wiedziałam że muszę go mieć.
I tak oto zrodził się przepis na smoothie. Podana tu wersja jest co prawda bezalkoholowa, ale równie dobrze możecie dodać whisky, rum bądź cokolwiek innego na co najdzie Was ochota.
No... może jednak nie cokolwiek ;D




Nie musicie jednak kupować od razu syropu, żeby zrobić to smoothie. Zawsze możecie zastąpić go syropem klonowym lub ewentualnie płynnym miodem. Jednak wtedy zmniejszcie ilość syropu klonowego lub miodu, bo syrop Pumpkin Spice jest troszkę mniej słodki.






Składniki (na 4 porcje) :

2 szklanki niesłodzonego puree z dyni
2 zmrożone banany pocięte w plastry
1 puszka mleka kokosowego
5 łyżek syropu Pumpkin Spice
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Do ozdobienia (opcjonalnie) :

1/2 szklanki śmietanki 36%
1 łyżeczka cukru trzcinowego
świeżo starty cynamon lub przyprawa do kawy w młynku
 pomarańczowa masa cukrowa i goździk do wykonania dyni






Wykonanie:

Do szerokiego dzbanka dodaj wszystkie składniki i zmiksuj blenderem. Przelej do wysokich szklanek.

Jeśli chcesz ozdobić swoje smoothie (jedynie w wersji bezalkoholowej) : śmietankę ubij z cukrem trzcinowym. Delikatnie wyłóż nią wierzch smoothie. Posyp świeżo startym cynamonem.









 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

niedziela, 28 października 2012

Zupa kasztanowo - dyniowa.




Jestem nadal myślami pomiędzy dyniowymi przepisami, zwłaszcza że pewna dobra dusza przywiozła mi kilka dorodnych okazów. Dlatego możecie sobie wyobrazić, moje zaskoczenie tym co dzieje się za oknem.
Nie to, żebym narzekała :) Dziś już ulepiłam bałwana i zbombardowałam ( ku jego wielkiemu zadowoleniu ) psa śnieżkami, ale nie martwi mnie też to, że jesień ma powrócić już w przszłym tygodniu.

Więc dziś kwintesencja jesieni. Obiecana zupa dyniowa dla pewnej Panny Zuzanny i jej Kota ;)
Kasztany, suszone grzyby i czerwone wino zaspokoją wyrafinowane kobiece potrzeby. a chrupiący wędzony boczek zadowoli nawet najwybredniejszego mięsnego łasucha.




Składniki (na 7 porcji) :

Niesłodzone puree dyniowe  - 3 szklanki
Mała puszka puree kasztanowego (moja miała 439 g., ale jak będzie mniejsza to też nic się nie stanie)
2 łyżki oliwy
1 duża cebula
garść suszonych grzybów
2,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
100 ml. śmietanki (ja używałam słodkiej 36%, ale równie dobrze może być 12%)
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego
5 łyżek czerwonego wina wytrawnego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka imbiru mielonego
sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu ( ja użyłam pół  łyżeczki)
sól do smaku (ok. 1 łyżeczki lub więcej wedle uznania)
szczypta mielonych goździków
4 średnie ząbki czosnku







Wykonanie:

1. Namocz w gorącym bulionie grzyby przez 20 min. Następnie odsącz je, bulion pozostaw.

2. Do garnka o grubym dnie wlej olej i rozgrzej go. Pokrój cebulę w piórka, zeszklij w garnku. Dodaj łyżkę cukru i smaż na  małym ogniu 5 min. mieszając. Następnie dodaj ocet balsamiczny, sos sojowy i wino. Pozostaw na małym ogniu jeszcze przez 10 min., mieszając od czasu do czasu. Dorzuć pokrojone w kostkę grzyby, gotuj jeszcze minutę. Wyłącz kuchenkę.

3. Za pomocą blendera dokładnie rozdrobnij cebulę i grzyby w garnku. Następnie dodaj puree kasztanowe i bulion i ponownie zmiksuj blenderem. Dodaj puree dyniowe, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki, imbir, pieprz i sól, śmietankę oraz przeciśnięty lub starty czosnek . Zmiksuj jeszcze raz dokładnie. Następnie zagrzej na małym gazie i spróbuj czy jest dość przyprawiona.

4. Pokrój boczek w kostkę. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią boczek i wysmażaj z niego tłuszcz, aż stanie się brązowy i chrypiący. Trwa to ok. 15 min.

5. Do gorących miseczek włóż trochę boczku na dno, wlej zupę. Ozdób wierzch kleksem ze śmietanki i posyp boczkiem.

Jeżeli nie macie puree kasztanowego, spróbujcie też zupy z samej dyni. Musicie wtedy po prostu zmniejszyć ilość bulionu do 1/2-1 szklanki.












A na koniec chciałam Wam pokazać moją bezwstydną dynię.  Czy czegoś to Wam nie przypomina?





 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

poniedziałek, 22 października 2012

Korzenny chutney z dyni


For English scroll down.

Chutney to coś pomiędzy sosem a pikantną, słodką konfiturą. Doskonały do pieczonych mięs, zarówno ciepłych i zimnych, ryb, kanapek (z pasztetem jest wprost obłędny).
Chutney z dyni dzięki zawartości cynamonu, goździków i imbiru przywodzi na myśl miłe świąteczne skojarzenia. Podaję go w Boże Narodzenie do kaczki lub indyka, ale i zwykły codzienny obiad potrafi zmienić w coś oryginalnego.

Jeżeli macie delikatne dłonie, proponuję założenie gumowych rękawiczek do cięcia chilli i imbiru. Co roku popełniałam błąd zapominając o nich, a potem znosiłam cały dzień dość uciążliwe szczypanie.
Jeśli chcecie tego uniknąć, koniecznie się w nie zaopatrzcie.



Spicy Pumpkin Chutney with Ginger

It's my first I've ever made and also favourite chutney. Cinnamon, ginger, cloves- all these spices remind me Christmas will be here soon. 
I serve this chutney with duck or turkey on the Christmas table, but it can also change ordinary dinner into something special.

If you have sensitive hands you should use rubber gloves during cutting chilli and ginger.

Ingredients:

1,5 kg. pumpkin, peeled and cubed
4 firm apples
3 big red onions
4 chilli peppers, without seeds and chopped finely
4 tbsps ginger, peeled and chopped finely
2 cups sugar
3 tsps ground cinnamon
1,5 tsp ground cloves
1,5 tsp salt
8 allspice seeds
4 bay leafs
2 cups white wine vinegar

8-9 jars, washed with boiling water

Method:

Put all ingredients into thick bottom pot. Boil uncovered for 1 hour, stirring from time to time.
Put hot chutney into jars, twist and stand on the lids. Leave until is cool then store in the a dark place.
Chutney is ready to serve after 1-2 months. Since the opening store in the fridge for 1 month.









Składniki:

1,5 kg. dyni (waga dotyczy już obranej i wypestkowanej dyni)
4 jabłka
3 duże cebule czerwone
4 papryczki chilli
4 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
2 szklanki cukru
3 łyżeczki mielonego cynamonu
1,5 łyżeczki świeżo mielonych goździków
1,5 łyżeczki soli
8 ziarenek ziela angielskiego
4 listki laurowe
2 szklanki (500ml.) octu winnego bialego

8-9 słoików o średniej pojemności 250-300 ml./g.



Wykonanie:

1. Obraną dynię pokrój w kostkę, wrzuć do dużego garnka. Dodaj imbir pokrojony w kostkę

2. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę, to samo zrób z cebulą.

3. Papryczki chilli przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w drobne paseczki.

4. Wszystkie składniki oraz przyprawy dodaj do garnka. Zagotuj mieszając, a następnie gotuj na małym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, godzinę.
W tym czasie Wasza kuchnia zamieni się w coś na kształt komory gazowej, a powietrze przesiąknięte octem będzie zapierać dech w piersiach, a więc nastawcie się na porządne wietrzenie ;) Ale naprawdę warto to przecierpieć!

5. Podczas gdy chutney się gotuje, umyj i wyparz wrzątkiem słoiki. Gorący chutney wkładaj do jeszcze ciepłych słoików, dokładnie wytrzyj szyjkę słoika, szczelnie go zakręć i odwróć do góry nogami.

Gdy słoiki ostygną, możecie je schować do spiżarni. Chutney gotowy jest do spożycia po 1-2 miesiącach. Po otwarciu przechowujcie go w lodówce i zużyjcie w ciągu miesiąca.













 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png