sobota, 17 października 2015

Zupa Czosnkowa na przeziębienie




To moje panaceum na łapiące przeziębienie. Zrobiona na bulionie mięsnym (można zastąpić go warzywnym), zawiera w sobie całą główkę czosnku i sporo tymianku. Rozgrzeje maksymalnie, wzmocni odporność, pomoże na bolące gardło i w dodatku smakuje świetnie. 
Nie jestetm miłośniczką rosołu, wolę miskę tej zupy czosnkowej. 
Może nie wygląda świetnie, ale kto z nas by się w takiej chwili tym przejmował? :)



Składniki (na 3-4 miski):

porcja mięsa rosołowego (użyłam 2 małych golonek, które później upiekłam)
kawałek selera
2 pietruszki
4 marchewki, obrane i pocięte w grubsze plasterki
1 por
1 cebula, obrana
8 średnich ziemniaków
1 główka czosnku, podzielonego na ząbki i obranego
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
4 jagody jałowca (opcjonalnie)
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
łyżka świeżego tymianku, drobno pokrojonego


Do garnka włóż mięso, zalej je wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj parę minut, zbierz pianę.

Do garnka dodaj seler, pietruszkę, cebulę w całości, marchewkę w plastrach, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i 1 łyżeczkę soli, Gotuj do miękkości mięsa, czyli ok. 1-1,5h.

W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je w koskę. Pora umuj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półplasterki. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.

Wyjmij z zupy cebulę i mięso.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pora, tymianek i czosnek. Gotuj jeszcze ok. 20-25 min. aż ziemniaki będą miękkie. Dopaw solą i sporą ilością świeżo zmielonego lub ugniecionego pieprzu. 
Podawaj gorącą. :)

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia" Nigelli Lawson.



 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.pngJesienne zupy

niedziela, 4 października 2015

Crostini z pieczonymi winogronami, orzechami i serem gorgonzola




Czyli po prostu grzanki :p hehe Ale jakie dobre :)  Ostry ser gorgonzola, słodki miód i chrupiące orzechy włoskie, podane na podpieczonej bagietce, udekorowane pachnącymi rozmarynem winogronami z ogrodu. 



Składniki (na ok. 15 kawałków):

1 duża bagietka
oliwa do skropienia


1 opakowanie sera gorgonzola (150g.)
3 łyżki płynnego miodu 
2 garści orzechów włoskich, wyłuskanych


2 kiście ciemnych drobnych winogron, 
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka oleju  dobrej jakości (np. z orzeszków ziemnych)
1 łodyżka świeżego rozmarynu


świeży rozmaryn do dekoracji


Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 
Na suchej blaszce rozłóż orzechy i praż w piekarniku przez 5-7 min. aż będą rumiane i chrupkie.
Wyjmij orzechy z piekarnika, przełóż do czystej ściereczki i za pomocą tłuczka rozkrusz na niewielkie kawałki.
Przesyp do miseczki, dodaj 3 łyżki miodu i ser. Za pomocą widelca wymieszaj dokładnie.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż zdjęte z kiści pojedyncze winogrona.
Wymieszaj ze sobą 2 łyżki miodu z 1 łyżeczką oleju i posmaruj nimi winogrona.
Posyp pociętym za pomocą nożyczek świeżym rozmarynem
Piecz 15-20 min. aż winogrona zaczną pękać.

W czasie kiedy winogrona się pieką, pokrój bagietkę na grubsze, ukośne plastry. 
Skrop oliwą, wyłóż na kratkę i podpiecz w piekarniku na rumiano (ok. 10 min.).

Podpieczoną bagietkę posmaruj serem, wyłóż na wierzch łyżeczką upieczone winogrona i udekoruj świeżym rozmarynem. Podawaj na ciepło.

Pastę serową można przechowywać w lodówce jeszcze 2 dni.













 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

poniedziałek, 28 września 2015

Bakłażan zapiekany z mozzarellą



Bakłażan! To chyba najpiękniejsze warzywo. Gdyby był ciuchem, byłby królową wszystkich jesiennych wybiegów modowych. Królewska oberżyna, zaokrąglony kształt, satynowe odbicie światła w skórce.
Mam obsesję bakłażanową od dwóch miesiący. :D Jem go w sumie chyba co 2-3 dni i jeszcze nie mam dosyć.
Na ogół w mojej ulubionej formie zapiekanego wachlarza przełożonego czym tylko dusza zapragnie. Jeden średniej wielkości starcza mi  na śniadanie i obiad. 








Składniki (2 porcje) :
1 bakłażan
1 duży pomidor, pokrojony w plastry
1 kulka mozzarelli, pokrojonej w plastry
2 ząbki czosnku, posiekanego
1 mała czerwona cebula, pokrojona w półplastry
5 plastrów chudej szynki (lub 1 pojedyncza pierś z kurczaka, pocięta w kostkę i zamarynowana w ulubiony sposób)
1 łyżka oleju z pestek winogron
sól morska
papryka słodka wędzona w proszku
suszone oregano

Wykonanie:
Przekrój bakłażana wzdłuż na plastry, nie docinając go do końca przy ogonku, tak aby utworzył wachlarz. Plastry z każdej strony oprósz solą i zostaw na 10 - 15 min.

Bakłażana rozłóż na blasze. Każdy z plastrów oprósz papryką wędzoną.
Plastry poprzekładaj posiekanym czosnkiem i plasterkami: pomidorów, cebuli, szynki i sera.
Skrop olejem z pestek winogron i posyp suszonym oregano.
Piecz przez  35-40 min. (lub do miękkości bakłażana) w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
Podawaj polany sosem pomidorowo-ziołowym.

Sos pomidorowo - ziołowy:
1 koncentrat pomidorowy w słoiczku (można zastąpić 1 szklanką passaty, wtedy zrezygnujcie z dodawania wody)
3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
sól morska
pieprz czarny, świeżo zmielony
przegotowana woda
suszone oregano i bazylia

Przeciśnięty czosnek utrzyj z solą za pomocą łyżki. Dodaj koncentrat pomidorowy, oregano i bazylię.
Stopniowo, mieszając, dodawaj wodę, aż sos będzie miał pożądaną konsystencję.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.



 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

poniedziałek, 2 lutego 2015

Bananowe muffiny beztłuszczowe




Co podać w sobotni wieczór kiedy spotykają się trzy dziewczyny: dwie na diecie a trzecia na detoksie słodyczowym? :) Zmieniłam na szybko przepis na gruszkowo-imbirowe muffiny z książki Sophie Dahl i gotowe :) Świetnie smakowały zapijane winem (dietetycznym ofkors ;) ), ale będą też w miarę nieszkodliwą odskocznią od diety, kiedy dopada Cię to uczucie, że musisz zjeść coś słodkiego, bo inaczej zwariujesz (znacie to?). A jeśli zostanie kilka, śmiało weźcie je do pracy i zjedzcie z jogurtem i owocami na śniadanie.




Składniki (na 16 muffinek):

1 1/4 szklanki mąki orkiszowej
1 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru waniliowego)
3 banany, zmiksowane na mus
2 banany pocięte w kostkę
4 białka, ubite lekko z odrobiną soli
1/2 szklanki (małe opakowanie) jogurtu naturalnego
3/4 szklanki płynnego miodu lub syropu z agawy

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki za pomocą łyżki. Następnie dodaj do nich mokre i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Na końcu dodaj pocięte w kostkę banany.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
Papilotki umieść w foremce na muffiny lub użyj natłuszczonych i oprószonych mąką foremek do babeczek.
Napełnij papilotki do 3/4 objętości ciastem. Piecz przez 28-30 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.






 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

niedziela, 28 grudnia 2014

Piernikowo - dyniowy trifle





Aromatyczny wilgotny piernik przekładany waniliowo-dyniowym puddingiem korzennym.
Jeśli zostało Wam piernika po świątecznym szaleństwie, a w klasycznej wersji przejadł się Wam już, spróbujcie zrobić tego sposobu. Gwarantuję, że nie pożałujecie. 




Na piernik:

125 g. masła
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł lub dżemu (opcjonalnie)
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku d pieczenia
2 łyżki kawy ropuszczalnej
1 szklanka (250 ml.) mleka
2 jaja
300 g. mąki


Ciasto można upiec do 3-4 dni wcześniej przed wykonaniem deseru. Przechowywać owinięte folią.

Na małym ogniu w garnku roztop masło, dodaj cukier, wymieszaj.
Cały czas podgrzewając i mieszając, dodaj: miód, powidła, przyprawę do piernika, cynamon i kakao.
Zdejmij garnek z ognia. Dodaj: proszek do pieczenia, kawę, mleko i roztrzepane jajka.
Wszystkie składniki zmiksuj, dodając stopniowo mąkę.

Masę przelej do formy keksowej (np. 12x25 cm.) lub tortownicy.
Piecz 45-50 min. w temp. 175 stopni Celsjusza. 

Zostaw do wystudzenia, a następnie pokrusz.




Na warstwę puddingu dyniowo-waniliowego:

Budyń można przygotować dzień przed wykonaniem deseru.

3 opakowania budyniu waniliowego - każde po 37g.  (najlepiej pudding Belbake z Lidla) klik
1 litr i 1 szkl. mleka
6 łyżek cukru
0,5 szklanki cukru brązowego

Do garnka wlej 1 litr zimnego mleka, wsyp cukier biały i brązowy. Doprowadź do wrzenia.
W tym czasie w 1 szklance zimnego mleka rozprowadź proszek budyniowy.
Do wrzącego mleka dodaj mleko z budyniem, energicznie mieszając gotuj 1,5 minuty, aż zgęstnieje.
Przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu (zapobiegnie to powstania kożucha na wierzchu). Odstaw do lodówki do całkowitego wystygnięcia. 


Do schłodzonego budyniu dodaj:

3 szklanki niesłodzonego puree dyniowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
50 g. miękkiego masła

Zmiksuj na gładką masę.

Na warstwę wierzchnią:
1 szklanka śmietanki 30% 

Deser można podać w jednej dużej szklanej misce lub ewentualnie w: szklankach, przyhipsterzyć w słoikach lub pucharkach na lody.
Warstwy kruszonego piernika układamy zamiennie z puddingiem dyniowo-waniliowym.
Wierzch smarujemy bitą śmietaną. 






Pomysł na przepis pochodzi ze strony Taste of Home.



 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Naleśniki szpinakowe z musem truskawkowo - waniliowym




Zielone naleśniki z delikatnym, aksamitnym musem w smaku przypominającym lody waniliowe oraz z kawałkami truskawek. Podawane na zimno, będą lekkim i pożywnym obiadem w upalne dni.




Na 6 naleśników potrzeba:

2 jajka całe
1 białko (żółtko zostaw do musu)
300 ml. mleka
150 g. szpinaku (rozdrobnionego, rozmrożonego i odciśniętego na sitku)
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżeczki cukru
olej do smażenia

Jajka, mleko, cukier i mąkę ubij na ciasto naleśnikowe. Dodaj odsączony szpinak, zmiksuj.
Usmaż naleśniki na patelni lekko nasmarowanej oliwką. Zostaw do przestudzenia.

Mus truskawkowo - waniliowy

3 żółtka, w tym jedno ze składników powyżej
3  łyżeczki cukru
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
150 g. serka mascarpone
1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
15 dużych truskawek - bez sypułek, pokrojonych w kosteczkę
folia aluminiowa

Ubij śmietanę na sztywno.
W drugiej misce żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
Do utartego żółtka dodaj serek mascarpone, bitą śmietanę i truskawki pokrojone w kostkę.

Rozwiń płat folii aluminiowej, połóż na niej naleśnik. Posmaruj go musem i zwiń w rulonik. Następnie całość zawiń ścisło w folię aluminiową. Postępuj tak z każdym naleśnikiem.
Zawinięte naleśniki włóż do lodówki na co najmniej 1,5 godziny. Podawaj zimne, pokrojone w ukośne kawałki. Można je udekorować truskawkami.
Przechowuj maksymalnie do 2 dni w lodówce.

Jeżeli nie chcecie dodawać surowych żółtek, możecie je zastąpić większą ilością serka mascarpone. Jednak to żółtka utarte z wanilią dają bardzo fajny smak lodów. ;)
Przepis pochodzi z kulinarnego dodatku Gazety - Palce Lizać.








Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni! Wegetariański obiad III     


 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png

niedziela, 1 czerwca 2014

Bzowy cukier - wiosna w słoiku.




Doskonały do herbaty lub pieczenia, np. owoców pod kruszonką. Najodpowiedniejsze będą kwiaty koloru fioletowego - pachną intensywniej niż białe, poza tym ładniej wyglądają, kontrastując z cukrem.
Idealny jako prezent - wiosna zaklęta w słoiku :)

Jedyne czego potrzebujecie to:
bez (same kwiaty, umyte i osuszne)
słoik (wyparzony i suchy)
cukier kryształ, jak najdrobniejszy

Cukier i kwiaty układamy warstwowo w słoiku do 3/4 wysokości. Wstrząsamy, żeby wymieszać płatki z cukrem. Na kilka dni odstawiamy do ciemnego i chłodnego miejsca, np. do lodówki.
Potrząsamy każdego dnia.  I gotowe :)

Pomysł pochodzi z bloga Call me cupcake.









 photo SSFS_Clip_Art_Pack_Laurels_Free14w_zpsdcb7b002.png